RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Fire kan få 21 års fengsel etter drap


Politiet undersøker åstedet etter drapet på Jonna Rask i fjor.
Politiet undersøker åstedet etter drapet på Jonna Rask i fjor. Foto: Foto: Øystein Dahl Johansen
Tre av de fire tiltalte etter drapet på svenske Jonna Rask mener de ikke kunne forutse at fjerdemann skulle angripe Rask og hennes samboer med kniv. Alle fire risikerer 21 års fengsel.

FREDENSBORG: Mandag starter rettssaken i Oslo tingrett mot to svenske menn og to nordmenn som er tiltalt i forbindelse med det brutale knivdrapet i en leilighet i Fredensborgveien i Oslo natt til 30. april i fjor.

26 år gamle Jonna Rask døde etter å ha blitt stukket flere ganger med kniv i overkroppen. Hennes to år eldre svenske kjæreste ble livstruende skadd etter å ha blitt stukket ned, men overlevde på grunn av livreddende innsats fra en politimann som kom til stedet.

Politiet har tidligere uttalt at de to ikke var tilfeldige ofre. Ifølge Dagbladet skal det ha vært en langvarig konflikt mellom samboerparet og enkelte av de tiltalte om penger, hasj og marihuana. De fire tiltalte skal ha tatt seg inn i leiligheten på jakt etter penger og narkotika, ifølge tiltalen.

Ranstoktet endte med en fatal utgang.

Truet

Hovedtiltalt i saken er en 29 år gammel svensk mann, som er tiltalt for å ha stukket ned Rask og kjæresten. Ifølge svenske medier beskrives 29-åringen som aggressiv og svært farlig.

Han er også tiltalt for to tilfeller av trusler mot fengselsbetjenter mens han har sittet varetektsfengslet i Oslo fengsel. I ett av tilfellene skal han ha forsøkte å lukke seg inne med en fengselsbetjent og truet med å skade han.

Mannens forsvarer, advokat Per Sjong Larsen, sier til NTB at 29-åringen ikke formelt har erkjent straffskyld, men at han har erkjent de faktiske forholdene.

Larsen vil ikke kommentere om det kan bli aktuelt å prosedere på at klienten var utilregnelig i gjerningsøyeblikket. Han sier 29-åringen er lei seg for sakens utfall, som han beskriver som tragisk og utilsiktet.

Brødre tiltalt

To norske brødre på henholdsvis 21 og 26 år, samt en svensk statsborger på 27 år, er også tiltalt i saken. 21-åringen er tiltalt for medvirkning til drap. Han var i rommet da den svenske 29-åringen gikk til angrep på Rask og kjæresten, og påtalemyndigheten har tiltalt ham for ikke å ha grepet inn «til tross for at han hadde tid og anledning til det».

Mannens forsvarer Øystein Storrvik sier 21-åringen ikke erkjenner skyld for medvirkning til drap.

– Vi mener han overhodet ikke hadde mulighet til å gripe inn. Det var en så voldsom driver i den handlingen som ble begått at han absolutt ikke kunne ha forhindret det, sier Storrvik.

Mannens 26 år gamle bror og den svenske 27-åringen er tiltalt for grovt ran med døden til følge. Det innebærer at alle fire er tiltalt etter bestemmelser som åpner for 21 års fengsel.

Øks og kniv

Både 26-åringens forsvarer Vibeke Hein Bæra og 27-åringens forsvarer Randulf Schumann Hansen sier klientene bestrider at de skal ha forstått at ranet ville føre til så dramatiske og fatale konsekvenser.

– Drapet skjedde etter at min klient hadde dratt fra stedet. Vi mener han overhodet ikke kunne forutse at dette skulle skje, sier Bæra til NTB.

– Min klient hadde ingen kunnskap eller forutsetning om den alvorlige vendingen denne saken skulle komme til å ta, sier Hansen.

Aktor i saken, Inga Bejer Engh, sier i en kommentar at bevisene tilsier at alle de fire må ta ansvar for dødsfølgen.

I tiltalen påpekes det at de fire tok seg inn i leiligheten der kjæresteparet bodde midt på natten bevæpnet med øks og kniv.

Tungt for familien

Jonna Rask kom fra Skåne i Sverige, og hadde bodd noen år i Oslo før hun ble brutalt drept.

Familiens bistandsadvokat Birgit Vinnes sier Rasks mor kommer fra Sverige for å følge deler av rettssaken.

– Familien har hatt det svært tungt siden datteren ble drept. Nå ser de fram til rettssaken for å komme et skritt videre i sorgprosessen, sier Vinnes.

Det er satt av ni dager til saken. Totalt 19 vitner skal føres.

Les også: Krever raskere tiltak etter dødulykke

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere