*Nettavisen* Nyheter.

Fisker på truede arter

Sportsfiske i Oslofjorden er en kjær hobby for mange, men Naturvernforbundet vil ha full stopp i fiske etter truede arter i Norge.

Oslo: Norske myndigheter tillater fiske på arter som står i fare for å bli utryddet. Det kommer fram i siste utgave av Miljøjournalen, som utgis av Norges Naturvernforbund.
Ålen og pigghåen er særlig utsatt. Som kritisk truede arter er risikoen for utrydning ekstremt høy, uttaler Alf Ring Pettersen i Naturvernforbundet. Han viser til Norsk Rødliste 2006, som har oversikten over arter som er truet eller står i fare for å bli det. Listen viser at fiskeslag som kysttorsk, uer, ål og blåhar en "til dels meget negativ" utvikling i bestanden. For ål og pigghå er det 50 prosent sannsynlighet for at artene skal dø ut i løpet av noen tiår, og Det internasjonale havforskningsrådet (ICES) mener bestanden av ål er farlig nær en kollaps, ifølge Miljøjournalen. Likevel er det fritt fiske av ål i Norge, så lenge man holder seg over minstemålet. Pigghå har hatt en nedgang på 80 prosent siden 1960, og i 2005 ble det fisket over 900 tonn av denne haifisken. Fra januar i år er direktefiske av pigghå forbudt, men den profesjonelle fiskere kan fortsatt ta den som bifangst og omsette pigghå på markedet.
Også havsil, uer, snabeluer, kysttorsk og blålange er utsatt for overfiske, og har kommet på rødlista. Nå er det innført forbud mot fiske av havsil og blålange, men det vil fortsatt være tillatt å fiske uer og kysttorsk, med visse restriksjoner. I 2005 ble det totalt fisket 8385 tonn uer, skriver Miljø
Vi krever stopp i alt fiske av rødlistearter, sier Pettersen i Naturvernforbundet til avisen Vårt Land.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.