RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Fjern buskene, fjern hasjselgerne


FJERN BUSKASET: Politioverbetjent Geir Tveit ved Grønland politistasjon mener kommunen kan gjøre mye for å gjøre Akerselva triveligere. Kutt ned trær og buskas, og skap innsyn, sier han.
FOTO: SVEN CHR. STENVAAG
FJERN BUSKASET: Politioverbetjent Geir Tveit ved Grønland politistasjon mener kommunen kan gjøre mye for å gjøre Akerselva triveligere. Kutt ned trær og buskas, og skap innsyn, sier han. FOTO: SVEN CHR. STENVAAG
Politiet er lei av at kommunen ikke tar skikkelig grep langs Akerselva. Høyt buskas, benker, dårlig lys og lite folk gjør det ideelt for hasjselgerne, sier politioverbetjent Geir Tveit.

AKERSELVA: Politiet har de siste ukene brukt store ressurser på en hasjaksjon langs Akerselva, etter at beboerne i området lenge har klaget over åpenlys omsetning av narkotika. Til sammen er 125 personer pågrepet for kjøp og salg av hasj langs Akerselva og ved nedre del av Grünerløkka. Men hvis noen tror politiet har ressurser til å gjøre dette jevnlig, eller tror aksjonen har noen langvarig effekt, må de tro om igjen.
En slik aksjon er enormt kostnadskrevende, blant annet blir utgiftene til tolketjenester skyhøye. Hasjselgerne er også tilbake straks aksjonen er avsluttet sier politioverbetjent Geir Tveit ved Grønland politikammer.
Det er ingen hemmelighet at de fleste hasjselgerne ved Akerselva er innvandrerungdom eller flyktninger.
De er med å stigmatisere seg selv som gruppe, og det er veldig trist, sier Tveit.
Han anslår at 90 prosent av kjøperne mange av dem etniske nordmenn kommer fra nærmiljøet.
Hasjkjøperne ødelegger sitt eget bomiljø, men de fatter det tydeligvis ikke selv, konstaterer politioverbetjenten.
Han er likevel overbevist om at det er mulig å gjøre noe som har en effekt. Men da må kommunale etater komme på banen.

Manglende bevissthet

Fra krysset Øvre gate/Torvbakkgata går det en trapp ned til turveien langs Akerselva. Her finner Tveit et godt eksempel på manglende bevissthet fra Friluftsetaten side.
Her har man satt opp to benker som bare brukes av rusmisbrukere og hasjselgere. Det er mørkt og bortgjemt, og derfor ideelt for dem. At bakken er dekket av sand gjør at det ikke kan spyles her heller, sukker Tveit.
Det lukter urin ved benkene og søppelet flyter. Det er tydeligvis stor aktivitet her døgnet rundt.
Det er en evig kø av biler som stopper oppe i Torvbakkgata, så er det bare å løpe ned trappa og kjøpe hasj, sier Tveit, og fortsetter:
Hvorfor ble benkene her satt opp? Har Friluftsetaten spurt beboerne og borettslagene her om de ønsket benkene? Tanken bak er sikkert hyggelig, men her har man lagt forholdene glimrende til rette for kriminalitet, sier han.

Hasjselgerne tilbake

På andre siden av elva har Friluftsetaten kuttet ned ugress og kratt.
Det er veldig positivt, men vi hadde helst sett at de fjernet det helt. Det som er viktig er at området er åpent og gjennomsiktig, så hasjselgerne ikke kan holde på i skjul av busker, trær og kratt, mener han.
Når Østkantavisa spaserer langs Akerselva med Tveit er hasjselgerne i full vigør. Midt på dagen er åtte av ti personer langs elva hasjselgere eller -kjøpere, mens resten er unge mødre med barnevogn.
Det tar ikke mange dagene før alt er tilbake til normalen her. Tilfanget av hasjselgere er enormt, konstaterer Tveit.
Han fortviler over at det er så vanskelig å få de forskjellige kommunale etatene til å samkjøre tiltak langs Akerselva.
Ansvaret er spredd på Samferdselsetaten, vannverket, Friluftsetaten og andre, og det vanskeliggjør jobben.
Han vet hvilke tiltak som kunne redusert kriminaliteten.
Buskas og trær må beskjæres i størst mulig grad, lyssettingen på kveldstid må bli mye bedre, og etatene må tenke kriminalitetsforebyggende i alt de gjør, sier Tveit til Østkantavisa.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere