*Nettavisen* Nyheter.

Fjernvarme til Groruddalen

Per Kristian Olsen (Hafslund), ordfører Svenn Kristiansen (FrP) og Eli Arnstad i ENOVA.

En ny rørledning knytter nå sammen enda større områder i Oslo og Groruddalen til ett "fjernvarmerike".

dal: Tirsdag startet gravearbeidene opp ved Dal i Søndre Nordstrand. Til stede var ordfører Svenn Kristiansen (FrP) og folk fra Energigjenvinningsetaten, samt Viken Energi, som nå utvider sitt fjernvarmenett drastisk. Lovordene satt løst hos de tilstedeværende.
Dette er en stor dag for Oslo som miljøby, sa Kristiansen mens grabben gikk i jorda.
Rørledningen har vært ønsket i 20 år. Først etter at det statlige ENOVA spyttet inn 130 millioner (1/3 av totalkostnad), fikk Viken lønnsomhet i prosjektet.
Nå bedrer vi kapasiteten, slik at vi kan bygge ut enda mer fjernvarme i Oslo. Det er en stor andel med oljefyring i Oslo, og vårt mål er å fjerne dette, sier salgs- og markedssjef Stein Randby i Viken Fjernvarme til Lokalavisen Groruddalen.

Haugerud og Tveita

Selskapet leverer idag mye miljøvennligenergi til områder som Årvoll og Tonsenhagen. Når det det nye nettet står ferdig, utvides leveransene.
I dag er det grovt sett sentrum, Skøyen-Majorstua, nordsiden av Groruddalen og bydel Søndre Nordstrand som får glede av energien fra Klemetsrud og Brobekk. Med den nye fjernvarmeledningen vil også store områder som Lambertseter, Bogerud, Bøler, Oppsahl, Manglerud, Tveita, Hellerud, Godlia og Haugerud få fjernvarme, sier Randby.

Historisk økning

Viken Fjernvarme produserer idag fjernvarme til 100.000 boenheter. Potensialet ligger på det dobbelte. Randby påpeker at bruk av fjernvarme har en stor miljøgevinst.
Det er dokumentert at dagens fjernvarmesatsning sparer byen for utslippene til 50.000 tonn fyringsolje per år. Det er som å fjerne eksosen fra 50.000 biler som hver kjører 10.000 km i gatene våre per år - i ett jafs. Dessuten lokale og fornybare ressurser som ellers ville gått tapt, sier Randby.

Flere planer

Det er planer om å bygge en såkalt tredje forbrenningslinje, en utvidelse fra dagens to forbrenningsanlegg på Brobekk og Klemetsrud. Anlegget blir ikke lagt til Brobekk, fordi det skapte så sterke protester i sin tid. Denne kommer på Klemetsrud.
Vi har planer om et stort biokraftverk, hvor vi bruker råstoff fra skogen. Dette vil produsere både varme, og strøm, i tillegg til miljøvennlig varme.
Historisk sett er det aldri vært bygd så mye fjernvarme som nå. I fjor fikk vi en femti prosents økning, til 65 GWH. I år bygger man 80 GWH. Neste år planlegger vi 100 GWH, sier Randby.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.