*Nettavisen* Nyheter.

Flagrende lørdagsnatt

Familien Bredesen/Whist tilbrakte nylig lørdagsnatten på en noe uvanlig måte. Sammen med entusiasten Leif Gjerde la de nemlig ut på flaggermusjakt!

Med to egne og ett lånt barn på slep, var Bård Bredesen og Cathrine Whist fra Oppsal de eneste som dukket opp på flaggermus-turen i regi av Oslo Flaggermusklubb lørdag 11. juni. Men det var i grunnen bare fint, for da fikk søskenparet Peter (5) og Eline (10) med venninnen Runa Jacobsen (10) nemlig disponere hvert sitt flaggermus-detektor.
Flaggermus er kjempesøte og ikke ekle i det hele tatt, konstaterte Eline og Runa, som syntes det var stas å få være lenge oppe. Flaggermus ser man jo som regel bare etter at barn har lagt seg trygt til å sove i sengen sin. Men turstart klokken 23.00 var ingen hindring for oppsalbarna, som var like entusiastiske som flaggermus-guiden Leif Gjerde.
Vi arrangerer som regel en til to flaggermus-turer om våren og det samme om høsten, og kan jo ikke starte før det er blitt natt. De yngste vi har hatt med på tur har ligget i barnevogn, men det gikk kjempebra det. Her er det ingen nedre aldersgrense!

Bare se og høre, ikke røre...

For de som ikke vet hva en flaggermus-detektor er, kan vi opplyse at dette er en slags radio.
Den har antenne, mikrofon og høytaler, og tar inn de høyfrekvente signalene til forskjellige flaggermustyper på de forskjellige radiokanalene. Vanligvis kan man nemlig ikke høre flaggermus, hvis de ikke kræsjer i luften og skriker høyt, da, forklarte Leif Gjerde.
Jeg har sett flaggermus én gang før, men det var på kjempelang avstand. Jeg liker flaggermus fordi det er så morsomt at de hører så godt og kan høre hvor maten er, fortalte Runa ivrig, mens Eline røpet at hun har sett flaggermus på en grotte-tur.
Skal vi fange flaggermus? spurte pappa Bård nysgjerrig, men til hans skuffelse var det kun observering som sto på programmet denne kvelden. Etter kunnskapene å dømme, er han nemlig mer enn vanlig interessert i flaggermus.
Du må få med deg at Østensjøvannet har høyest tetthet av flaggermus i Norge og mange forskjellige arter, informerte han lokalavisens utskremte reporter, noe flaggermus-guiden kunne bekrefte. På vestsiden av vannet skal det visst være ekstra bra.
Det meste jeg har sett på den fire kilometer lange runden vi pleier å gå langs Østensjøvannet, er fire til seks hundre flaggermus på én tur. En gang så jeg søtten stykker samtidig! kunngjorde Leif Gjerde stolt, før selskapet på seks optimistiske natteturister bevæpnet med hver sin flaggermus-detektor forsvant inn i de dype skoger...

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag