RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Flathogst ved Bogstadvannet


Flere hundre trær er felt rundt badeplassen for å åpne opp området.
Flere hundre trær er felt rundt badeplassen for å åpne opp området. Foto: FOTO: VIDAR BAKKEN
Plutselig forsvant hundrevis av trær rundt badeplassen ved Bogstadvannet. Hvem er ansvarlig?

BOGSTAD: Forskrekkede lesere ringte oss og fortalte at noen hogde ned alle trærne rundt badeplassen ved Bogstadvannet. Dette var jo skjerming fra biltrafikken, som gjorde det hyggelig å være der. Nå lå alt åpent, var en av reaksjonene. Og hva med fuglelivet i området?

Vi dro opp til Bogstad og fikk til vår overraskelse se at det var et omfattende inngrep som var gjort. Alt som var av gran og flere løvtrær var felt over et stort område på begge sider av badeplassen. Vi traff Knut Johansson, skogforvalter for Nordmarka i Friluftsetaten.

Syke trær

– Nå ser det ut som en krigsskueplass, men det skal snart bli bedre. Det er to grunner til at vi har gjort dette. For det første ønsker vi å åpne opp området slik at det blir mer publikumsvennlig. Det skal være hyggelig å være her. Tidligere har folk brukt skogen på nedsiden av veien til mye rart, til alt fra å tømme søppel til toalett. For det andre er flere av granene begynt å bli syke. Dette er gammel skog. Vi har sett at flere trær har gått over ende under den sterke vinden som var i påsken. Når vi tar ut de syke trærne endrer vinddynamikken seg slik at andre trær står i fare for å falle.

Beitemark

Han opplyser at det er forvaltningen ved Bogstad gård som ønsket å åpne opp landskapet. Det er for øvrig Friluftsetaten som forvalter Bogstad gård.

– Nå vil det bli mer et parkpreg i dette området. Beitedyr fra Bogstad vil i korte perioder sørge for å holde vegetasjonen nede. Neste sommer vil planter frø seg og vi får gress og blomster. Løvtrærne som står igjen vil få gode vekstmuligheter og vil utvikle seg og bli store «palmer». Hele området vil bli mer tilgjengelig og hyggelig for publikum. Det blir en opplevelse for barna med kontakt med dyr i åpent beiteland, sier Johansson.

Skjermet lite

Han mener at skogen som er tatt hadde liten betydning som lydskjerming for biltrafikken.

– Det er først og fremst trafikken rett innenfor badeplassen som har sterkest påvirkning og høres best. Der har det ikke vært skjerming av trær tidligere, sier Johansson.

Han tror ikke hogsten har vesentlig betydning for fuglelivet eller annet dyreliv i området.

– Til det er det for mye trafikk på alle sider av dette skogholtet.

Les også:

- Trefellingen er tragisk

Rasering av gammel skog

- Miljøkriminalitet

 - Stygge gamle trær

Utbyggere tar seg til rette

Må kalles miljøkriminalitet

Venstre vil beskytte træne

Ukjent mann amok med motorsag

Furulund forsvinner

Større beskyttelse av trær

Hele åsen blir barbert

 

 

 

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere