RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Fleksikokken

Improvisasjon er ikke bare en fordel å kunne som kokk, det er faktisk et must.

Da jeg planla denne ukes matspalte, kjørte jeg på autopilot og tenkte at jeg skulle lage en tradisjonell carbonara. Men den gang ei: Da jeg sto der på kjøkkenet og fikk dagens vareleveranse, skjønte jeg at her måtte det gjøres endringer i sendeskjemaet. Og det i en fei.

På kjøkkenbenken lå det plutselig skogsopp i alle farger og valører. Små steinsopper som kan minne om små gubber med hatt, rimsopp med rim på topplokket og en ring rundt halsen, melkehvit fåresopp, som blir tiltalende gul når den stekes og den karakteristiske piggsoppen som ligner pinnsvin på undersiden av hatten. I tillegg hadde jeg samme dag mottatt en pose full av perfekte sorte trompetsopp, fra en bekjent som selvsagt ikke ville fortelle hvor de kom fra.

Med andre ord: Her måtte det benyttes mye mer sopp enn jeg hadde planlagt. Samtidig var jeg veldig innstilt på å lage fersk pasta. Og siden carbonara pleier å inneholde bacon og fløte, fikk jeg prøve å ta med dette også.

Tilpasningsevnen er det som skiller flinke kokker fra de ordinære, i tillegg til feelingen og håndlaget. For eksempel skjønner du at du har tatt med deg feil kokk på tur hvis han ikke fikser å ta utfordringen ved et skogsvann på et spritbluss eller på fjellet på et lite bål. Arne Brimi har vist for hele Norge hva som kreves av en turkokk, og det finnes flere som ham, noen elsker simpelthen utfordringer og eksperimentering med markens grøde. Ting smaker gjerne best nå de blir tilberedt på stedet der det er fanget sånn er det bare.

Men tilbake til kjøkkenbenken min. Jeg elsker å improvisere. Å starte dagen med blanke ark og fargestifter i form av sprellferske råvarer, det er livet! Når fiskehandleren, kjøtthandleren og grønnsakshandleren har kommet med sine respektive forsyninger, først da vet jeg hva menyen vil bli. Kanskje fikk jeg ikke de små gulrøttene jeg ønsket meg, kanskje kunne ikke sesongen tilby mer lam eller piggvar. Da må man tenke alternativt, skru på Petter Smart-pæra, stole på erfaringen for eksempel huske på at de fleste dyr har den samme anatomien og ta utfordringen som et skritt på veien mot å bli en bedre kokk.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere