RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Føler seg bundet på hender og føtter


Bydelspolitiker for Ap, Bettina Thorvik, mener byrådet sender signal om at bydelen skal legges ned. – Kuttet som byrådet pålegger oss rammer bydelen hardt, sier hun. FOTO: LARS ROAR RUD
Bydelspolitiker for Ap, Bettina Thorvik, mener byrådet sender signal om at bydelen skal legges ned. – Kuttet som byrådet pålegger oss rammer bydelen hardt, sier hun. FOTO: LARS ROAR RUD
På under et år skal Bydel Gamle Oslo gjøre den krevende øvelsen det er å kutte 45 millioner kroner i en fra før stram bydelsøkonomi.

GRØNLAND: I vår måtte Bydel Gamle Oslo ta en hestekur og kutte 22 millioner kroner. Nå tvinger byrådet fram nye kuttrunder.

Ytterligere 26 millioner skal skjæres bort. Grünerløkka må kutte 15, mens Sagene med trappe ned med 25 millioner.

Eldrebyråd Sylvi Listhaug (Frp) mener stat og regjering må ta skylden for at bydelen får svære kutt. LES SAKEN: Skylder på staten

Ap-politiker Bettina Thorvik mener byrådet nå sender signal om at de egentlig ønsker å legge ned bydelene.

– Kneblet

– Jeg føler meg kneblet. Det virker som et ledd i byrådets forsøk på å strupe lokaldemokratitet. Vi blir sakte men sikkert strippet for oppgaver, sier en oppgitt Thorvik.

Hun forstår ikke hvordan en bydel skal klare å gi forsvarlige tjenester når byrådet gir så trange rammer.

– Det kuttet som byrådet pålegger oss, rammer oss hardt. Istedet for å kutte sentralt, straffer de bydelene. Her går tjenestene direkte til brukerne. Da blir det spesielt at en byråd fra Frp sitter med ansvar for eldre. De er høyt på banen og sier at eldre ikke har det bra i Oslo og legger skylden på regjering og bydelen. Når Sylvi Listhaug (byråd, journ.anm.) synes det er greit å kutte så store summer i bydelene, så sier hun samtidig at det er greit at det går utover eldresentre og hjemmetjenester. Frp er liksom de eldres venn, men viser det motsatte med dette kuttet. De skyter seg selv i foten, smeller det fra Thorvik.

Blir et tap

Om bydelene blir lagt ned, vil det i så fall bety et stort lokaldemokratisk tap, påpeker Thorvik.

– Vi får stadig besøk av lokale krefter i åpen halvtime. Listen er ofte fulltegnet. De kommer til oss, fordi terskelen er lav. Hvis lokalnivået forsvinner, blir veien lengre opp til bystyret. Bydelspolitikerne kjenner behovene i sitt nærmiljø. Derfor tar vi gode beslutninger for våre bydeler og er viktige ombud opp mot bystyre og regjering, minner Thorvik om.

«Små kutt»

Kuttene som bydelen tvinges til å ta, kan se små ut i sum, men er likevel viktige, påpeker Thorvik.

– I vår måtte vi kutte 250.000 i nærmiljøsenteret på Tøyen skole. Det viser hvilken klemme vi sitter i. Nå blir vi nødt til å kutte i eldresenterne på grunn av den økonomiske situasjonen. Et lite lyspunkt er at vi får samlet ressursene og kan på den måten utvikle selve tilbudet, sier Torvik.

Eldresenter-saken har ridd bydelen som en mare siste året. Etter flere runder, ser det nå ut til at et punktum nå må settes. Et av sentrene vil gå tapt.

– Vi vil samle alt i et senter i Breigata. Brukerne av Kampen kan benytte seg av eldresenteret på Ensjø. Slik har vi mulighet å opprettholde et tilbud i begge områder. Skulle man ikke like Frelsesarmeen, har de en mulighet å benytte seg av det på Grønland, sier hun.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere