RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Føler seg lurt av politiet


Leder i Foreningen for Human Narkoitikapolitikk, Arild Knutsen, føler seg lurt etter at politiet nå skal gå til aksjon mot hovedstadens rusmiljø.
Leder i Foreningen for Human Narkoitikapolitikk, Arild Knutsen, føler seg lurt etter at politiet nå skal gå til aksjon mot hovedstadens rusmiljø. Foto: Arkivfoto
Oslopolitiet planlegger aksjon mot rusmiljøet. Det skaper sterke reaksjoner.

OSLO SENTRUM: - Politimesteren har sagt at nok er nok. Hele Oslo politidistrikt kommer til å bli involvert for å fjerne de åpne brukermiljøene, sa stasjonssjef ved Grønland politistasjon, Kåre Stølen til Dagsavisen tirsdag.

Det setter sinnene i kok. Leder for Foreningen for Human Narkotikapolitikk, Arild Knutsen mener stasjonssjefen nå går tilbake på sine løfter.

For godt til å være sant

- De tolerer ikke at syke og vanskeligstilte praktiserer sin avhengighet. I november i fjor uttalte stasjonssjefen ved Grønland Politikammer, Kåre Stølen at det ikke er politikontroll og straffetiltak som hjelper mot dette problemet, sier Knutsen.

Kåre Stølen ble på bakgrunn av uttalelsene hedret for sitt mot og alternative tankesett. Nå mener Knutsen at folket har blitt lurt.

- Befolkningen - meg selv inkludert - bør neste gang huske på ordtaket om at det som lyder for godt til å være sant, ofte er nettopp det, sier han.

Brutale aksjoner

Det at politiet nå også ønsker å ta brukerne, mener Knutsen er en reversering av det siste årets debatt rundt rusavhengighet.

- Dette innebærer en oppkriminalisering av samfunnets vanskeligst stilte. Slike aksjoner som Stølen nå legger planer for, har aldri virket annet enn mot sin hensikt, sier han.

- Aksjonene er brutale og svært dobbeltmoralske. Regler brytes ofte fra politiets side ved at rusmiddelavhengige og også lovlig medisinerte blir bortvist fra offentlige områder. De avhengige som fengsles risikerer livet grunnet kraftige abstinenser, sier han.

Tilbake til start

Stølens uttalelser i fjor, der han tok til orde for en langt mer human linje i narkotikapolitikken, utløste en større debatt, der blant annet helseminister Bjarne Håkon Hanssen (Ap) lanserte tanken om heroinassistert behandling.

Den gangen mente Knutsen at debatten hadde nådd et historisk vendepunkt. Nå mener han man er tilbake ved start.

- Politiet har begått den samme feilen i år etter år, og særlig intenst siden 1978. Da miljøet ble sprengt ned til Egertorvet. Siden den gang har de blitt jaget kvartal for kvartal og ned til plata, og så opp til Karl Johansgate igjen, så tilbake til Plata, så til Skippergata og nå står de utenfor Oslo S, sier han.

- Politiet har hatt så mange og kraftige aksjoner gjennom årene at de i seg selv beviser at den slags ikke gjør saken noe bedre. Tvert imot. Under aksjonene er, i tillegg til den forferdelige behandlingen av syke mennesker, miljøet spredt utover i byen. Dette øker tilgangen ytterligere, der folk flest ferdes, sier han.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere