RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Føler seg uthengt av Bydel Sagene


FILOS-huset på Sagene fikk heller ikke i år noen støtte fra Bydel Sagene, fordi de angivelig driver homodiskriminering. Feil, sier pastor Andreas Hegertun.
FILOS-huset på Sagene fikk heller ikke i år noen støtte fra Bydel Sagene, fordi de angivelig driver homodiskriminering. Feil, sier pastor Andreas Hegertun. Foto: Foto: Lars Roar Rud
Pastor Andreas Hegertun i Filadelfia-menigheten avviser at de diskriminerer homofile. – Bydel Sagene har handlet på sviktende grunnlag, mener han.

Bjølsen: Menigheten har fått nei på søknaden om frivillighetsmidler - i år som i fjor. Ifølge APs Helge Stoltenberg og Guro Svenkerud Fresvik i Venstre har Filadelfia et diskriminerende syn på homofile. Menigheten selv avviser dette.

– Jeg vil ha bort anklagen om at vi driver diskriminering, sier Andreas Hegertun.

Jobber frivillig

Boikotten på Sagene kom som direkte følge av en homofili-sak i Filadelfia Drammen i 2009. Ifølge Hegertun dreide dette seg om at en kordirigent ble nekta å være leder for menighetens ansatte. Saken førte til at Venstre-politiker Guro Svenkerud Fresvik sjekket takhøyden i den lokale menigheten. Pastor Andreas Hegertun avviser at Filadelfia diskriminerer homofile. Han presiserer at Filadelfia på Sagene er et eget kirkesamfunn, og ikke har noe med Drammen-menigheten å gjøre.

Håkon Haugli om homovedtaket: – Bra at de markerer standpunkt!

Les også:  Angrer ikke på støttenekt


– Jeg har snakket med henne og bedt om dokumentasjon, men det hadde hun ikke. Hun referte til en muntlig samtale med en av våre medarbeidere, men han har en annen versjon. Vi beklager derfor at bydelspolitikerne har fattet en beslutning på sviktende grunnlag, sier han til Østkantavisa.

Menigheten søkte 8.000 kroner i støtte til FILOS, som er et barne- og ungdomstilbud. Man driver også norskopplæring til minoritetskvinner. Ikke noe av arbeidet har forkynnende karakter, understreker pastoren.

– Arbeidet vi driver er diakonalt, utelukkende motivert i å skape en bedre hverdag for dem som bor på Sagene. Vi har hundre mennesker innom hver uke, hvor barn får voksenkontakt, og vi serverer et varmt middagsmåltid. Vi driver kafé og ungdomsklubb, forteller Hegertun.

Alle er velkommen, men...

Ifølge pastoren er alle velkommen til å gjøre en jobb for Filadelfia, uavhengig av seksuell legning eller trosmessig ståsted.

– Vi setter ikke krav til at våre medarbeidere er enig i alt Filadelfia står for, for det er sikkert ingen som er enige i ett og alt. Men for å ha en forkynnende stilling i Filadelfia, så er det problematisk dersom man ikke deler menighetens verdier. Ingenting av arbeidet i Sagene har den karakteren. Vi har både ikke-kristne og folk som tilhører andre religioner blant våre medarbeidere, forklarer pastoren.

Med andre ord er det fortsatt umulig for en homofil å ha en forkynnende stilling i Filadelfia.

– Dersom man skal ha en slik stilling, må man leve i tråd med menighetens lære. Vi løfter frem ekteskapet som den beste rammen for samliv, noe som gjør det problematisk for folk i både homofilt og hetereofilt samboerskap.

Et sårt punkt

– Hva er det som er vanskelig med homofili for Filadelfia?

– Dette er av de såreste og vondeste punktene for hele den kristne kirke i verden. Bibelen har tekster som advarer mot å praktisere homofili. Disse tekstene er vanskelige å forstå, og nesten umulig å begrunne allment. Kirken står her i et dilemma. Enten holder vi frem hva Bibelen sier, med den smerte det innebærer både for kirken og for de menneskene det angår. Eller vi kan se bort fra tekstene og gjøre det mer behagelig for oss selv. Men da risikerer vi å gå ut over hva vi teologisk kan gjøre som kirke.

Går i tenkeboksen

Homofilisaken er så vrien at Filadelfia går i tenkeboksen, forteller Hegertun.

– Vi har startet en læreprosess rundt det vi tradisjonelt har lært, og om dette fortsatt skal gjelde i fremtiden.

– Vil dere endre holdning til homofili?

– Vi stiller åpne spørsmål, og jeg kan ikke forskuttere utfallet. Det er åpenbart en vond sak for alle parter, sier pastoren til Østkantavisa.

Hegertun poengerer at Sagenes holdning - dersom den ble gjort gjeldende i hele samfunnet - ville få store konsekvenser for virksomheten til trossamfunn i Norge.

– Hvis man tolker dette i verste mening, har det helt klart totalitære trekk. Hvis vi skal ta politikerne på Sagene alvorlig, så kan ingen kirker, bortsett fra den lutherske kirken i Sverige, drive virksomhet i bydelen med politikernes velsignelse. Da får vi en tilstand som er sjelden i verdensmålestokk. Det minner om regimer vi ikke vil sammenligne oss med, mener Hegertun.

– Jeg ser den gode viljen deres i at man ikke skal diskriminere mennesker. I det vanskelige grenselandet mellom religionsfrihet og diskriminering, må man trå varsomt, legger han til.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere