*Nettavisen* Nyheter.

Flere års jule- feiring på fire dager

Det er hektiske dager på Norsk Folkemuseum før Oslos største førjuls- arrangement går av stabelen.

BYGDØY: På slutten av 80-tallet begynte så smått Norsk Folkemuseum på Bygdøy å arrangere julemarked. Nå er det vokst seg til å være Oslos største førjulsarrangement.

Vi forsøker å gjenskape julefeiringen fra forskjellige tidsepoker, og steder, sier informasjonsleder Paal Mork. Han skal selv spille en prest fra Leikanger, der julen skal feires som i 1882.


Sølvguttene

Det er hektisk på museet når Lokalavisen kommer innom noen dager før åpning av årets julemarked. Tradisjonsrikt bygges det opp boder og salgsbord. Julepynt, laget på den gamle måten, dekoreres med og henges opp både ute og inne. En dansegruppe øver inn gamle dansetrinn, og i kjelleren forberedes draktgarderoben.

I år har vi 120 salgsboder med alle mulige produkter, men det er selvfølgelig ikke her du kjøper de masseproduserte julegavene, sier Mork. Han forteller ivrig om teateroppsetninger, korkonserter, og den sponsede konserten med Sølvguttene lørdag 2. desember klokken 15.00. I år, som tidligere, forsøker museets ansatte å gjøre julemarkedet så likt som mulig, slik at folk kjenner seg igjen i gatene, men informasjonslederen sier at de samtidig ønsker å utvikle konseptet. I gjennomsnitt regner han med 5.000 besøkende pr dag.


Gammeldags jul

I de gamle husene på Folkemuseet skal tidligere dagers julefeiring gjenskapes. I år iscenesetter de blant annet en julefeiring fra 1700-tallet.

Den gangen var det mindre julepynt, og ikke noe juletre. Juletreet kom tidlig på 1800-tallet. Det stammer egentlig fra Tyskland, hvor juletre har vært tradisjon siden 1500-tallet. Den gangen hengte de frukt i treet, og så skulle barna høste det. Alt skulle spises opp. Da juletreet kom til Norge, ble julegavene hengt i treet. På slutten av 1800-tallet var gavene blitt for store, og man begynte å legge dem under treet isteden. Samtidig kom den ferdigproduserte juletrepynten. Mesteparten fra Tyskland, forteller Mork.

Folkemuseet viser flere andre juletradisjoner og viser et historisk bilde av julen gjennom mange år. Den første så tidlig som fra 1769 og den nyeste er fra 1979. Informasjonslederen lover hyggelig opplevelser i stemningsfulle omgivelser, og forteller at det blant annet blir julenisseverksted, hestekjøring, julerebuser, ponniriding, gudstjenester og pepperkakeutstilling, så det er noe for enhver smak. Julemarkedet er 2.-3. og 9.-10. desember fra klokken 11.00 til 16.00. w

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.