RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Selv om de fleste rumenere selvsagt er lovlydige har politiet merket at tiggere fra Romania ofte også er involvert i for eksempel lommetyverier.
Selv om de fleste rumenere selvsagt er lovlydige har politiet merket at tiggere fra Romania ofte også er involvert i for eksempel lommetyverier.

Flere kriminelle tiggere

Politiet har i sommer merket en markant økning i antall utenlandske tiggere i Oslo. Disse begår også ran og tyveri, og nå ber politiet om en revurdering av lovverket.

OSLO ØST: Slik jeg ser det så er det de rumenske tiggerne som har vært det vi har fått mest klager på i sommer, forteller politioverbetjent ved Grønland politistasjon, Trond Skaarud, på spørsmål om sommerkriminaliteten på Oslos østkant.

Genererer kriminalitet

Nå er riktignok ikke tigging i seg selv en kriminell handling i Norges hovedstad, men i følge Skaarud er det langt fra bare tigging enkelte av de rumenske gjestene livnærer seg på.

Problemet er at de også er involvert i annen kriminalitet. Vi ser desverre at de også begår grove tyverier, butikktyverier og innbrudd både i privatboliger og hos bedrifter, forteller Skaarud, som mener det er langt flere tiggere i år enn i fjor.

Det er flere enn i fjor, noe som også fører til mer kriminalitet, forteller han, og legger til at forsøpling og tilgrising av offentlig sted også er en lite hyggelig bivirkning.

Mange av dem sover utendørs i parkene. Senest for noen dager siden, gikk Kåre Stølen (stasjonssjef Grønland politistasjon journ. anm.) og jeg patrulje i Vaterlandsparken, og da var det rundt 30-40 stykker der, som hadde kommet med buss om natta. Det var ekskrementer og i det hele tatt lite hyggelig der, sier Skaarud.

Skaper mye bry

Politiet har fått mange klager på tiggerne, både fra beboere og næringsdrivende, men utover å pågripe og eventuelt straffeforfølge kriminelle handlinger er det lite politiet kan gjøre.

Vi tar dem jo, men for eksempel forsøpling i parkene er det lite vi kan gjøre noe med så lenge vi ikke ser det når det skjer, sier Skaarud, som nå håper at problemene som følge av det økte tilsiget av utenlandske tiggere får politiske konsekvenser.

Etter at forbudet mot tigging ble opphevet 1. juli 2006 har Oslo opplevd en markant økning i antall tiggere, som kommer lovlig til landet som følge av de åpne grensene i EU.

Oslo bystyre har vedtatt en endring av Politivedtektene, som i praksis vil gjeninnføre et forbud, men får ikke godkjent vedtaket av justisministeren.

Jeg håper at vi kan se på lovverket med nye øyne, på bakgrunn av de erfaringene vi har gjort oss den siste tiden, sier Skaarud.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere