*Nettavisen* Nyheter.

Flere låner 100 prosent

Tross fallende boligpriser og internasjonal lånekrise er norske banker blitt rausere med fullfinansiering ved boligkjøp, melder DN.no.

Oslo: Norges tre største banker, som til sammen har 45 prosent av personlån-markedet, sier at uroen som siden i sommer har tynget det norske boligmarkedet og verdens finansmarkeder ikke får dem til å knipe inn på 100 prosent-lån til førstegangskjøpere. Snarere tvert imot.

Flest utbetalinger i desember

- Ifjor hadde vi faktisk flere utbetalinger i desember enn tidlig på året, sier informasjonsdirektør i personkundemarkedet Aud-Helen Rasmussen i Norges største bank, DnB Nor, til DN.no

Banken tilbyr førstehjemslån med fullfinansiering av boligkjøp hvor taket er 100 prosent av kjøpesum.

Antall utbetalinger er lavere nå enn i sommer, men dette skyldes helt normale sesongsvingninger, sier Rasmussen.

Arbeidstagers marked

Rasmussen sier det er én spesiell årsak til at bankene gir 100 prosent-lån selv om boligprisene faller.

De unge har trygghet med tanke på arbeidsplass og fremtidig inntekt. Det er arbeidstakers marked, lønnsoppgjørene er gode, og folk er ikke redd for å miste jobben, sier Rasmussen.

Det viktigste for bankene når de skal gi lån er nemlig betalingsevne. Deretter kommer betalingsvilje og sikkerhet.

Kraftig økning

Kredittilsynets rapport om finansmarkedene fra februar ifjor viste at lån med høy finansieringsgrad økte kraftig fra 2005 til 2006. Det vakte bekymring hos tilsynet.
Foreløpig ser det ikke ut til at denne praksisen er endret. For flere banker enn DnB Nor har vekst i lån med høy finansieringsgrad.

Vi har hatt en sterk vekst for førstehjemslån de to siste årene, sier informasjonssjef Rune Sjøhelle i Nordea til DN.no.

Det gjennomsnittlige lånebeløpet har steget en del. Ikke så overraskende, prisutviklingen i boligmarkedet de siste årene tatt i betraktning, sier Sjøhelle.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag