RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Flere ransofre får bank


 
 
I en ny rapport viser det at over 60 prosent av de som blir ranet i Oslo også blir utsatt for vold.

OSLO: I Oslo var det totalt 966 ran. Grønland stasjonskrets hadde desidert flest anmeldelser av ran i fjor. 544 anmeldelser ble registrert der.

Tallene kommer fram i en ny rapport om ran i Oslo i 2008.

Ranene i Oslo skjer spredt over hele byen. I 2008 ble det registrert ran med gjerningssted i alle bydelene i Oslo. Den største konsentrasjonen fant man i sentrum og nært opp til sentrum i bydelene Gamle Oslo, Grünerløkka, Sagene, St. Hanshaugen og Frogner.

Flere ran på natten

I over 60 prosent av ranene i Oslo skjedde det på offentlig sted. Det innebærer gater, torg, plasser og parker. Ran skjer gjennom hele døgnet alle ukedager. Det er høyere frekvens mot slutten av uken, men nærmere 40 prosent av ranene skjedde lørdag eller søndag på kvelds eller nattetid.

Sammenliknet med ransundersøkelsen fra 1999 har det vært en forskyvning i når ranene skjer. En større andel av ranene i 2008 skjedde sent om kvelden og om natten. Økningen var markant i tidsrommet mellom kl. 24-06, står det i rapporten.

Tallene reflekterer at en del ransofre utsettes for ran i forbindelse med uteliv. En høy andel av ofrene for ran som skjer i dette tidsrommet er ruspåvirket. Når mange ran skjer svært sent på natten reflekterer det at en høy andel av ofrene utsettes for ran på vei hjem fra sentrum, står det videre.

Flest mannlige ofre

Et flertall av ran som ble anmeldt i Oslo politidistrikt i fjor ble utført av flere gjerningspersoner samtidig. Det vanligste var to gjerningspersoner. Fysisk vold ble utøvd mot offeret i over 60 prosent av anmeldelsene. Slag/spark var den klart vanligste formen. I 37 prosent av anmeldelsene ble trusler benyttet som det eneste maktmiddelet.

Det var totalt 905 personofre. Av disse var 85 prosent menn og 15 prosent kvinner. Gjennomsnittsalderen for de registrerte ofrene var på 31,1 år. De mannlige ofrene var i gjennomsnitt noe yngre enn de kvinnelige ofrene. Få eldre ble utsatt for ran. 80 prosent av ofrene for ran hadde norsk landbakgrunn.

Flest mannlige ranere

Gjennomsnittsalderen for de registrerte gjerningspersonene var på 22,4 år. 63 prosent av disse hadde en annen landbakgrunn enn norsk. Til sammen 55 prosent hadde landbakgrunn fra et land utenfor Europa. Menn er i klar overvekt når det gjelder gjerningspersoner.

Mobiltelefoner

Det vanligste objektet som blir fraranet ofrene er mobiltelefon. Det nest vanligste er betalings- og kredittkort, fulgt av elektronisk utstyr som pc, iPod og fotoutstyr.

I en god del av ranene kan man anta at utbyttet ikke er i overensstemmelse med gjerningspersonenes motiv for å begå ranene. Det er en høy andel av ranene som tilsynelatende skjer uten særlig planlegging eller observasjon av ofrene på forhånd. Det vil si at ranerne ikke vet hva slags verdier ofrene bærer på seg. I enkelte ran er derfor utbyttet svært lavt. Dette gjelder i særlig grad ran som rammer ruspåvirkede ofre på vei hjem fra byen står det i rapporten.

I 399 av anmeldelsene er det oppgitt at offeret ble fraranet et pengebeløp under selve ranet. I tillegg har mange ofre vært utsatt for at fraranede bank- og kredittkort har blitt benyttet til å ta ut penger. Enkelte blir truet til å gi fra seg pinkoden til kortet under ranet.

Ruspåvirket

- Sammenlikner man med ransundersøkelsen fra 1999 var det en høyere andel av ofrene i 2008 som var ruspåvirket da de ble utsatt for ranshandlingen. () Det var også en høyere andel av gjerningspersonene som var ruspåvirket da ranet fant sted, kan man lese i rapporten.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere