RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Flere reiser kollektivt


Vi reiser stadig mer kollektivt, samtidig som bilismen er på retur. ARKIVFOTO
Vi reiser stadig mer kollektivt, samtidig som bilismen er på retur. ARKIVFOTO
Ruter oppsummerer 2009 som et godt år, med vekst i kollektivtransport og nedgang i biltrafikken.

OSLO ØST: Og det stopper ikke der. Ferske tall viser nemlig at de kollektivreisende er fornøyde, på tross av at både punktlighet og regelmessighet kunne vært bedre.

Ruter mener politisk vilje er avgjørende, og roser kommunepolitikernes innsats for kollektivtransporten.

Politisk vilje

– Både i Oslo og Akershus er det stor politisk vilje til å satse på kollektivtrafikken. Viktige forbedringer er gjennomført, etterspørselen øker og virksomheten har en sunn økonomi, sier Ruters administrerende direktør Bernt Reitan Jenssen.

Han innrømmer imidlertid at Ruter ikke er der de ønsker å være.

– Vi ser fortsatt et betydelig behov for kvalitetsforbedringer, særlig når det gjelder punktlighet og forutsigbarhet i trafikken, sier han.

Østkantavisa blogger: Jeg hater å reise kollektivt!

Økende reisetall

I 2009 ble det registrert 252 millioner påstigninger på t-bane, buss, trikk, tog og båt i hele Ruters trafikkområde – en økning på 4,1 prosent fra året før.

Veksten er skjedd i Oslo, der økningen lokalt var på 5,3 prosent. I Akershus har nivået vært stabilt de to siste årene. Kollektivtrafikken vinner imidlertid markedsandeler i begge fylker.

Det er nemlig registrert en nedgang i bilbruken i 2009. Nesten 3 prosent færre bilreiser ble foretatt i hovedstaden i fjor.

Dette innebærer at kollektivtrafikken øker sin markedsandel vis-à-vis bilen. I Oslo står nå kollektivtrafikken for 42 prosent av alle motoriserte reiser.

Aller størst vekst er det for buss og trikk Det er bussene som med 106 millioner påstigninger frakter flest reisende i Ruters trafikkområde. Deretter følger t-bane med 74 millioner, trikk 43 millioner og NSB-tog med 26 millioner.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere