RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Flere seniorsentre i Oslo truet etter glipp


EN SOSIAL MØTEPLASS: Trim, foredrag, kurs, moteshow og konserter – her fra konsert med selveste Bettan på Ullern seniorsenter.
EN SOSIAL MØTEPLASS: Trim, foredrag, kurs, moteshow og konserter – her fra konsert med selveste Bettan på Ullern seniorsenter. Foto: Arkivfoto
Grunnet sykdom i organisasjonen kan Nasjonalforeningen for folkehelsens driftsmidler for 2014 gå tapt.

OSLO: – Alle frivillige organisasjoner må søke kommunen om midler tidlig på vårparten. Nasjonalforeningen for folkehelsen (Nff) var sikre på at alle dokumenter var riktig innsendt, men det var det altså ikke, sier leder av Helse- og sosialkomiteen, Tone Tellevik Dahl (Ap).

Da byrådets budsjett ble lagt frem i september var Nff nullet ut grunnet at søknaden ikke var komplett; det manglet revisorgodkjent regnskap.

Regnskapet manglet på grunn av sykdom på Nff sitt kontor da det skulle sendes inn.

Nff oppdager svikten og sender sporenstreks over regnskapet, men det hjelper ikke. Det synes Arbeiderpartiet er smålig og lite fleksibelt.

– Ingen er da tjent med at åtte seniorsentre i Oslo nå står i fare for å bli nedlagt på grunn av en liten detalj som hadde en meget god forklaring og som raskt ble ordnet opp i, sier Tellevik Dahl.

– Ap kommer derfor til å legge inn 700 000 kroner, som de har søkt om, for å sikre fortsatt drift av seniorsentrene, sier Tellevik Dahl videre.

LES OGSÅ: – Jeg blir tvunget til å være kriminell for å holde meg frisk

Første test i dag

Hun understreker samtidig viktigheten av seniorsentrene som møteplass i bydelene.

– Kommunen er da overhodet ikke tjent med at seniorsentre må stenge grunnet sykdom i organisasjonen som førte til manglende innsendte dokumenter. Her må vi kunne være litt rause og se det hele i sammenheng, nå som alle papirene er på plass, sier hun.

Nå håper Tellevik Dahl på flertall i bystyret på de 700 000 kronene som er lagt inn.

– De ulike komiteene avgir sin innstilling i dag, så det blir første test i forhold til om vi får flertall. Finanskomiteen møtes neste uke, mens det endelige vedtaket først foreligger 11. desember, sier hun, og legger til:

– Det burde være i alle partiers interesse at det blir en positiv løsning på denne saken.

LES OGSÅ: Her kan du få lutefisk i Oslo

– 50 prosent av totale driftskostnader

Faglig og administrativ leder seniorsenter Nff/Oslo fylkeslag, Bente Larsgaard, mener situasjonen som nå har oppstått, vil kunne medføre nedleggelse av flere sentre i 2014.

Nff/Oslo fylkeslag drifter per i dag åtte seniorsentre i syv ulike bydeler og et demenstilbud i prosjekt.

– Oslo fylkeslag har vært uten administrativ leder i cirka et år på grunn av sykdom, og den situasjonen har beklageligvis medført manglende oppfølging og oversendelse av dokumentasjon. Med den bakgrunn har vi ikke fått tildelt tilskudd til frivillige og ideelle organisasjoner i 2014, sier Larsgaard.

Seniorsentrene får tildelt økonomiske midler over respektive bydelers budsjett som tilsvarer noe over 50 prosent av totale driftskostnader.

– Vi er kommunens samarbeidspartner i kommunens forebyggende eldreomsorg og viktig aktør for å ivareta samhandlingsreformen.

Seniorsentrene arbeider bevisst med å fremme folkehelsen for de over 60 år.

Nye reformer og befolkningsendringer stiller store krav til fremtidens seniorsentre; de er viktige lavterskeltilbud som ivaretar politiske føringer og kommunens planer og strategier i det helsefremmende og forebyggende arbeidet ovenfor den eldre befolkningen.

– Det er en arena der eldre hjelper eldre og ivaretar aktiv og meningsfull aldring, sier Larsgaard, og legger til: 

– Nff/Oslo fylkeslag kan ikke «for egen regning» fortsette utvikling og administrativ drift av seniorsentrene, til gagn for Oslo kommune.

Det er derfor svært viktig at vi får midler til å ivareta seniorsentrenes målrettede utvikling, mener hun.

Nff driver blant annet seniorsentrene Frogner, Ullern, Vinderen, Skøyen/Smestad, Ullevål Hageby og Grünerløkka.
 

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere