RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Flere utsatt for Microsoft-svindel


ADVARER: Flere personer i vårt område er i det siste svindlet av kriminelle som oppgir at de kommer fra Microsoft, nå advarer stasjonssjef Gro Smedsrud mot denne typen svindel.
ADVARER: Flere personer i vårt område er i det siste svindlet av kriminelle som oppgir at de kommer fra Microsoft, nå advarer stasjonssjef Gro Smedsrud mot denne typen svindel. Foto: ARKIVFOTO: ØYSTEIN DAHL JOHANSEN
Manglerudpolitiet har de siste ukene fått flere meldinger fra folk som er utsatt for telefonsvindel.

OSLO: – Vi har de siste ukene fått telefoner fra en del som har opplevd å få telefoner fra amerikansktalende mennesker som sier at de er fra Microsoft i USA, sier stasjonssjef Gro Smedsrud ved Manglerud politistasjon.

 
 


– De sier videre at de har oppdaget at det er noe feil med dataen deres, og at de må sette seg foran den med en gang, så skal de fikse det. De sier som regel også at det er noen form for alvorlig risiko dataen er utsatt for. Noen sittet foran dataen i opptil to til tre timer, og har gitt fra seg bankkortnummer, sikkerhetskoden bak på bankkortet, personnummer, passnummer og så videre, sier Smedsrud.

Advarer

Hun advarer nå mot denne svindelen. Det gjør også Microsoft, som har fått henvendelser om denne typen svindel med jevne mellomrom.

– Det var en del i vår og sommer, men nå har det vært stille en stund, sier Ole Tom Seierstad, chief security advisor i Microsoft Norge.

Han sier det er usannsynlig at Microsoft ringer uoppfordret og ber folk legge på hvis noen ringer med slike henvendelser.

– Vi har ikke mulighet til å se hva som skjer på brukernes maskiner, også folk med Mac og folk som ikke har pc får slike henvendelser. Det er bare å legge på, hvis man er frastjålet verdier bør man anmelde saken, sier han.

Mye penger i datasvindel

Telefonnummeret som brukes er gjerne hemmelig eller ser ut som det er fra USA.

– Noen går via callsentre i India. De misbruker vårt merkenavn og vi kan ikke gjøre så mye annet enn å informere.

Denne type svindel er mest vanlig i engelskspråklige land, men har nå spredd seg til Norge og Sverige. Tidligere var det mest vanlig med svindel via falske antivirusprogrammer i Norge, men dette har gått drastisk ned.

– Det at noen tar seg bryet med å ringe og snakke i mange timer viser hvor mye penger det er i datakriminalitet, sier Seierstad.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere