RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

UNDER: Hallén-gården pusses i disse dager opp av Riksantikvaren for halvannen million.
UNDER: Hallén-gården pusses i disse dager opp av Riksantikvaren for halvannen million. Foto: Foto: Hege Bjørnsdatter Braaten

Flere vil leie Halléngården

Nå totalrenoveres Hallén-gården av Riksantikvaren. En restaurantkjede, et forlag og flere små bedrifter ønsker å leie lokalene.

GRÜNERLØKKA: Som de fleste forpipasserende og «Løkka-beboere» har registrert, har fasaden på Hallén-gården, i Thorvald Meyers gate 59 fått et betydelig fasadeløft denne våren.

– Det vi gjorde var en foreløpig oppussing av fasaden for å få vekk tilgrising som tagging, sier Per David Martinsen, rådgiver for bygningsvern hos Riksantikvaren.

Det er avsatt 1,5 millioner kroner i tilskuddsmidler på årets budsjett, og det vil også settes av midler til renoveringsarbeidet i 2015.

– Fasaden ble pusset opp for ti år siden, så dette er ikke en gård som har stått og forfalt lenge, sier Martinsen.

Kasteball

Hallén-gården har imidleritd vært en byråkratisk kasteball de siste årene, i forbindelse md fredning av bygget.
Gårdeier Thorstein Thune har hele tiden ønsket å leie ut gården, men mener det er umulig fordi fredningen hindrer leietakere å gjøre gården bruksvennlig.
I fjor kom imidlertid Riksantikvaren og Thune til enighet, og nå står førstnevnte for renovering av gården.

Hvem skal inn?

Hvor fort rehabiliteringen og istandsettingen vil bli gjort er avhengig av hvilken leietaker som kommer inn i bygget, noe som fremdeles er uvisst.

– Dette er eiers ansvar, sier Martinsen.

Det har blitt utført en kartlegging av skadeomfanget inne i bygget, og jobbet med fuktrelaterte skader.

– Størstedelen er sanert og reparert, og det har vært gjort en omfattende jobb innvendig, sier Martinsen.

Nå gjenstår lokale reparasjoner på fasaden og videre innvendige arbeid.

Forlag, klær, restaurant?

Ulf Granli, tidligere næringslivsleder på Grunerløkka og mangeåring bydelspolitiker for Høyre, bekrefter til dittOslo.no at det for tiden er flere interessenter som vil flytte inn i Hallén- gården.

Han er en av dem som har tettest kontakt med gårdeier Thorstein Thune, men understreker at han ikke er noen offisiell talsmann.

DittOslo.no har gjentatte ganger forsøkt å få kontakt med Thune, uten å lykkes, men Granli kan fortelle at en restaurantkjede, et forlag og andre mindre bedrifter skal ha meldt sin interesse for å lei gården.

Granli formidler videre på vegne av gårdeier Thorstein Thune. at det er gårdeiers ønske at leietaker er innen konfeksjon og klesindustri.

– Men dette må være en stor aktør som har muskler, sier Granli, som sier at det hadde vært flott med et slags motehus i gården.

Bedre vern av gamle bygg

Hallén-gården er ett av mange eksempler på gårder som blir stående å forfalle når de blir vernet eller fredet. Avtalen mellom gårdeier og Riksantikvaren om oppussing kan bane vei for løsning for flere bygg, og nå ønsker Arbeiderpartiet en lovendring.

– Forfallet av Hallén-gården har vært et bilde på hvor maktesløse politikere er for å forhindre dette, sier Anne Cathrine Berger, bystyrerepresentant for Arbeiderpartiet.

Hun ønsker endring av forskrift om vern av gamle bygg, for å forhindre at gårdeiere med hensikt la gårder forfalle.

– Brev om endring av forskrift om vern av gamle bygg overfor regjeringen er blitt sendt av byråd for byutvikling, Bård Folke Fredriksen(H), men jeg ønsker også at han ber om et møte med kommunalminister Jan Tore Sanner (H), og orienterer Oslobenken og Stortinget om dette, sier Berger.

Hun mener byrådet må ta ansvar for at flere får hjelp til å ta vare på sine bygg.
– Jeg vil også at byrådet i større grad prioriterer å veilede gårdeiere og borettslag om hvordan de kan ta vare på sine bygg.

I forbindelse med ny kommuneplan bør Oslo ta en gjennomgang av verneverdige bygg, ettersom mye av fortettingen i byen skal skje nettopp her, sier Anne Cathrine Berger.

Ny forskrift mot forfall

– Hallén-gården er viktig. Oslo by har en veldig stor mengde verneverdige og fredete bygg som må tas vare på, og de aller fleste tas godt vare på, sier byråd for byutvikling, Bård Folke Fredriksen (H).

Nå er som kjent eier, stat og kommune i god dialog, under rehabilitering av praktbygget på Olaf Ryes plass.

– Men vi har også opplevd at Hallén-gården, til tross for at den har vært regulert til bevaring, har forfalt. Kommunen trenger mye strengere hjemler til å kunne pålegge gårdeier vedlikehold av verneverdige bygg.

– Vi har pekt på en forskrift i plan-og bygningsloven som omhandler dette, sier Folke Fredriksen.

Han bekrefter at brev er sendt Kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner(H) angående saken- siden staten må ta tak om kommunen skal kunne komme med pålegg.

– Vi nådde ikke fram overfor den forrige regjeringen, så vi har tatt opp igjen kommunen og byrådets syn, legger Folke Fredriksen til.

Oslo kommune gjennomførte en kartlegging over hvilke bygg som trengte sikkerhet og vedlikehold for noen år tilbake, som ifølge byråden førte til at mange verneverdige gårder ble renovert.

– Det kan være en god ide ta et møte med Sanner, sier han videre, på oppfordringen fra Berger.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere