*Nettavisen* Nyheter.

Flesker til med øl

Ole Martin Alfsen er vinkelner og fagansvarlig for mat og drikke ved Kulinarisk Akademi. Ansvarlig for vinkelnerutdannelsen i Norge. Foto: Foto: Tore Sandberg

Vi svinger seidelen for gamle smaker.

Klikk på bildet for å forstørre.

  Foto: Foto: Tore Sandberg

Dette er nær sagt forhistorisk mat – milevis fra samtidens lette, friske og sunne favoritter.

Mørkere øl

Men retten er godt traktert og ikke minst godt balansert, og som en kraftig, varmende og rik rett for høstens krevende arbeidsdager, er den ikke å forakte.

Her har vi mye sødme og fett. Den lille varmen fra kajennepepperen strukturerer retten slik at den ikke oppleves som slapp. Ønsker man mer friskhet, kan man la eplene være av en syrlig sort.

Retten er preget av brune smaker som definitivt favoriserer mørkere øl fremfor vin. Jeg synes også øl gir et mer historisk riktig følge.

Hjemlig variant

Vil du heller forsøke en vin til epleflesk, er det mange pekere mot fyldig, tørr, frisk og fruktig Riesling fra klassiske områder i Europa.

Ølet kan vi trygt lete etter her hjemme. Jeg ønsker meg et litt kraftig, maltet øl, som står til både sødmen og den varmende kajennen i retten.

Ideelt sett bør vi nok velge et øl fra Vinmonopolets sortiment, slik at vi får nok alkohol og konsentrasjon til den rike retten.

Muskler

Men det finnes alternativer også i dagligvarehandelen.

Er du så heldig å ha tilgang til Ægir Rallar Amber Ale i din lokale butikk, er dette deilige ølet på 4,7 % et hederlig og veldig friskt alternativ som funker supert på tross av lav alkohol.

Litt mer trøkk og betydelig større muskler har 10466 Nøgne Ø Brun, Nøgne Ø, Grimstad, Norge. Kr 59,90 (Kategori 6).

Det lille ekstra

Ølet er laget etter belgiske tradisjoner og er en norsk tolkning av deres «bruin», som gir rike, fyldige og komplekse øl med fremtredende maltsødme og god struktur.

Aromaene harmonerer usedvanlig godt med maten, og med sine 6 % alkohol gir ølet det lille ekstra.

Kullsyren er selvfølgelig med på å friske opp totalopplevelsen, slik at dette blir et særdeles minneverdig og historisk måltid – flott oppdatert til vår egen tid.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.