Gå til nye Nettavisen

Lyst til å se den nye Nettavisen?

RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Flest arbeidsledige på Grünerløkka

Bydel Grünerløkka har flest arbeidsledige i Oslo. Bygg og anleggsbransjen sliter mest. FOTO: CLIPART.COM
Bydel Grünerløkka har flest arbeidsledige i Oslo. Bygg og anleggsbransjen sliter mest. FOTO: CLIPART.COM
Arbeidsledigheten i Oslo stiger raskt. Bydel Grünerløkka kommer dårligst ut, med 1163 helt ledige.

OSLO ØST: De tre siste månedene har antall helt arbeidsledige gått opp med 27 prosent eller 1952 personer justert for sesongmessige variasjoner. En så sterk økning i ledigheten har vi ikke sett på veldig lang tid, selv ikke under forrige konjunkturnedgang på -90 tallet, sier fylkesdirektør Torild Lien Utvik ved NAV Oslo i en pressemelding i dag.

Øst sliter

Også bydelene Sagene og Gamle Oslo har store utfordringer hva angår antallet helt ledige. Sagene har 603 ledige, eller 3,1 prosent av arbeidssstyrken, mens Gamle Oslo har hele 939 ledige. Dette utgjør i deres tilfelle 4,3 prosent av arbeidsstyrken.

Normalt går arbeidsledigheten målt i faktiske tall opp i januar fordi mange avslutter arbeidsforhold og studier i desember, og melder seg ledige hos NAV. Finanskrisen har i år ført til en forsterket vekst i ledigheten innenfor flere yrker. Bygg og anlegg har merket redusert aktivitet over lengre tid, men nå ser vi en kraftig økning i ledigheten også for yrkesgrupper som kontorarbeid, serviceyrker, transport, lager og butikk og salg. I løpet av januar registrerte 3 719 personer seg som helt ledige hos NAV i Oslo. Det er viktig å understreke at ledigheten i vårt fylke fremdeles er lav, og at ledigheten øker fra et lavt nivå, forteller Utvik.

Nøkkeltall for januar

Ved utgangen av januar var det registrert 9 704 helt ledige hos NAV i Oslo, noe som er en økning på 38 prosent sammenlignet med januar i fjor. Dette utgjør 3,1 prosent av arbeidsstyrken. I Oslo har bydelene Grünerløkka og Søndre Nordstrand størst registrert arbeidsledighet med henholdsvis 4,6 prosent og 4,5 prosent av arbeidsstyrken. Bydelen med lavest ledighet er Vestre Aker, hvor 1,8 prosent av arbeidsstyrken er helt arbeidsledige.

Økende innen bygg og anlegg

Arbeidsledigheten har økt for alle yrkesgrupper i løpet av januar sammenlignet med samme måned i fjor. Sterkest økning i helt ledige finner man blant personer som ønsker jobb innen bygg og anlegg, hvor arbeidsledigheten har økt med 173 prosent sammenlignet med januar i fjor. Det er også en stor økning i arbeidsledighet blant personer som søker jobb innen ingeniør- og IKT-fag (+ 62 prosent), meglere og konsulenter (+ 43 prosent) og industri (+31 prosent). Lavest vekst i helt ledige finner vi blant personer som ønsker jobb innen undervisning og helse, pleie og omsorg, hvor ledighetsøkningen er på henholdsvis 13 og 14 prosent.

Arbeidsledighet eller permittering er selvsagt en krevende situasjon som ofte innebærer endringer både økonomisk og personlig. Det er viktig å huske på er at selv om flere blir arbeidsledige, er mulighetene til å få seg ny jobb fortsatt meget gode. På nav.no finner du god informasjon som kan hjelpe deg videre. Her kan du registrere deg som arbeidssøker og få nyttig informasjon om både jobbsøking og dagpenger, sier fylkesdirektør Torild Lien Utvik.

Redusert etterspørsel

Den siste måneden har det blitt lyst ut færre ledige stillinger i alle yrker når vi sammenligner med samme periode i fjor. Kontorarbeid, reiseliv og transport samt butikk- og salgsarbeid har sterkest nedgang med henholdsvis 78, 61 og 58 prosent færre ledige stillinger. Lavest nedgang i utlyste stillinger har yrkesgruppen undervisning med 6 prosent.

Delta i debatten! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Delta i debatten! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!