Flest ran i Hausmannskvartalet

– VÆR PÅ VAKT: Janne Strømner ved Sentrum Politistasjon. Foto: Anne Marie Huck Quaye

– VÆR PÅ VAKT: Janne Strømner ved Sentrum Politistasjon. Foto: Anne Marie Huck Quaye

Personran i St. Hanshaugen har økt med 19 prosent siden 2008. – Den største utfordringen finner vi i Hausmannskvartalet, sier Janne Strømner ved Sentrum politistasjon.

Klikk på bildet for å forstørre.

 

ST. HANSHAUGEN/HAUSMANNSKVARTALET: Selv om det generelt sett for hele Oslo har vært nedgang i voldskriminalitet, også her i bydelen, er det særlig økning innen ransstatistikken som skiller seg ut i negativ forstand for St. Hanshaugen.

Økningen i anmeldte saker for ran av person fra 2008 til 2009 var på 16 saker , 19 prosent bare innen bydelen, mens det i distriktet totalt sett ligger på 12 prosent økning.

– Personranene i bydelen skjer i størst grad i Hausmannskvartalet, sier politioverbetjent og leder for etteretningsavsnittet ved Sentrum politistasjon, Janne Strømner.

Hausmannskvartalet

– Hvordan har det seg at St. Hanshaugen kommer så høyt opp på ransstatistikken?

– Det er jo en sentrumsbydel, og da blir det naturlig nok mye typisk "sentrumsproblematikk", sier Strømner. Hun forteller at det fleste episodene er knyttet til tidsrommet for uteliv. 100 ransanmeldelser ble registrert i 2009 i bydelen.

– Mange fulle folk blir ranet på vei hjem fra byen, og når de står i taxikøer, forteller Hofseth.

Det samarbeides med Grønland politistasjon, siden mye av ranskriminaliteten er forbundet med narkosalg langs Akerselva, som fort sniker seg over i Hausmannskvartalet, forklarer de. Ved flere anledninger går de samme gjerningsmennen også igjen på statistikkene.

På byen

De fleste ranene skjer i helgene, på kveldstid, når folk er ute på byen, opplyser politiet. Lommetyveri foregår gjerne i rushtiden når folk er på vei hjem med offentlig transport, forteller rådgiver Christina Hofseth.

Det er registrert 1026 anmeldelser i 2009 for lommetyveri.

Rådene politiet kommer med er å ikke drikke seg usannsynlig full, og å være oppmerksom.

– Ikke sett fra vesker på gulvet på utesteder for å gå å danse, oppfordrer Strømner.

Biltyveri på Bislett

Økningen i biltyveri er langt større i bydelen enn i politidistriktet i sin helhet.

– De aller fleste tyveriene foregår rundt Bislett, i Colletts gate og ved Pilestredet park, sier Hofseth. Hun forklarer dette med at det er her det er flest folk som bor, og Colletts gate ganske enkelt er en av de lengste gatene i bydelen.

Mindre fysisk vold

– Det har vært en litt større nedgang i bydelen enn i Oslo generelt, sier rådgiver i Christina Hofseth til Lokalavisen.

Denne trenden er generell med resten av byen som helhet. Det er forøvrig en dobling av anmeldelser innen familievold, men dette er vanskelig å si noe konkret om, grunnet endringer av registreringen og koding-systemet til politiet.

– Vi har bevisst jobbet opp mot utelivet, sier Janne Strømner om den gledelige nedgangen i anmeldte voldsepisoder i bydelen. Her er som kjent de fleste episodene, 196 anmeldelser i 2008, relatert til fyll og uteliv.

– Det er alltid mest vold der det er mye fulle folk konsentrert på et lite område, sier Strømner.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.