*Nettavisen* Nyheter.

Flott med blått

Blått gjør det lett å matche, mener Grete Gulliksen Moe. Foto: Foto: Vegard Grøtt, NTB Scanpix

Med et blått utgangspunkt er det vanskelig å feile.

Klikk på bildet for å forstørre.

Samler du sammen det du har av blått, har du et godt utgangspunkt for hygge, mener Grete Gulliksen Moe. Foto: Foto: Vegard Grøtt, NTB Scanpix

Klikk på bildet for å forstørre.

Blått ligger forfatternes hjerte nær. Foto: Foto: Vegard Grøtt, NTB Scanpix

Klikk på bildet for å forstørre.

Stylist Ingrid Skaansar leter alltid etter kjappe løsninger. Foto: Foto: Vegard Grøtt, NTB Scanpix

Klikk på bildet for å forstørre.

Blåbær er både godt og dekorativt. Foto: Foto: Vegard Grøtt, NTB Scanpix

I en blå bolle på en blå brikke ligger noen saftige blåbær. En syrinkvist og en hortensia blomstrer om kapp i en blank vase. En limefrukt tilfører syrlig grønnfarge, mens en uskyldsren stemorsblomst trekker inn dype, fiolette toner.

– Blomsten har vi stjålet fra vaktmesteren, smiler Grete Gulliksen Moe i bakgården sin.

Sammen med Ingrid Skaansar har hun viet en ny hobbybok til fargen blå, og til hvordan vi kan bruke farger til å skape harmoni rundt oss.

Anvendelig

– Blått er en farge som ligger oss begge nær. Fargen er nok også forankret i den nordiske folkesjela, sier Skaansar.

Så det var ikke tilfeldig at forfatternes fargevalg falt på blått. Blåfargen er anvendelig og har gjennom tidene hatt mange funksjoner og betydninger, forteller de.

– Blått forbindes med det kongelige, med jeans og med kobolt fra Blaafarveværket. Blått blir brukt i kunst, litteratur og religion. Fargen passer like godt ved sjøen som på fjellhytta, og likes av både barn, voksne og eldre, sier Moe.

I boka «BLÅTT – lappeteknikk og kreative småideer» byr Skaansar og Moe på en rekke ideer til hvordan vi kan bruke blåfargen i hus, hytte og hage. Her finnes alt fra pyntetips til lunsjbordet, blålig kleshengerpynt og små gaveideer. Og har du lyst til å gå løs på et større prosjekt, som et sengeteppe eller en løper i lappeteknikk, er det nær sagt bare fantasien som setter grenser for resultatet – og for fargene.

Lett match

På bordet som Moe og Skaansar har dekket, finnes utallige blåfarger. Og innimellom de mange blånyansene dukker det opp en skarp grønn, et skjær av fiolett og noen flekker av turkis.

– Har du én farge som basis, kan du skeie ut mer i valg av materialer og former. Det blir lettere å få det til å se harmonisk ut, sier Skaansar.

Holder du deg innenfor blåfargene, kan stoler i ulik stil fint stå sammen rundt et bord. Og bordet kan godt dekkes med glass og tallerkener fra helt ulike tider så lenge de har fargen som fellesnevner. Selv om blåfargene er aldri så forskjellige, vil du se at det passer sammen, mener forfatterne.

– Det er enkelt og billig å få det til å henge sammen. Du gjør for eksempel mye med litt maling, sier Skaansar.

Hygge ved bordet

– Nordmenn er flinke til å invitere folk hjem. Vi dekker på bordet og blir gjerne sittende hele kvelden. Da er det trivelig å legge litt arbeid i det, sier Moe.

– Men det trenger heller ikke å være et stort prosjekt å gjøre det hyggelig, sier Skaansar, som ifølge seg selv alltid leter etter de kjappeste løsningene.

– Som pynt kan det være spennende å bruke frukt sammen med blomster. Epler, pærer eller noen dillkvaster er bordpynt som kan spises underveis, fortsetter hun.

Mer selvgjort

Og slik jobber duoen med ideer. Moe som den spesialiserte, med lappeteknikk som hovedfelt, og stylisten Skaansar med mange av de enklere tipsene. Forfatterne er uansett ikke i tvil om at folk ønsker seg mer av det selvgjorte.

Spørsmålet er kanskje heller hvor du skal starte hvis du ønsker å gi hjemmet en touch av stemningsfullt blått.

– Begynn i det små og gjør det hyggelig der du er mest – for eksempel ved kjøkkenbordet, råder forfatterne.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.