RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Kostskoleguttene Ralh (Ine Jansen), Jack (Andrea Bræin Hovig) og Roger (Marika Enstad).
Kostskoleguttene Ralh (Ine Jansen), Jack (Andrea Bræin Hovig) og Roger (Marika Enstad).

Fluenes damer

Fluenes Herre hadde premiere på Nationaltheatrets amfiscene lørdag. Ni fantastiske damer fremstiller Goldings guttegjeng ypperlig.

NATIONALTHEATRET: For dem som har tvilt på om Mari Maurstad & co kan fremstå som gutter i 12-13-års alderen: Det kan de!

Det er en herlig guttegjeng vi møter i første scene av Fluenes herre, med ulike fakter, mimikk og kroppsspråk – ni keitete, tilsynelatende uskyldige personligheter det er vanskelig å ane noen som helst ondskap i.

Unntakstilstand

De aller fleste har hatt et forhold til Jack, Ralph, Piggy og de andre kostskoleguttene som overlever et flyhavari på en øde øy. William Goldings bok fra 1954 har vært skolepensum gjennom mange tiår, den er filmatisert to ganger, og settes nå altså opp som teaterstykke for første gang i Norge, i Marit Moum Aunes regi.

Moum Aune har valgt å ta for seg hva som skjer når en unntakstilstand setter etablerte samfunnsmessige regler ute av spill. Hva får tilsynelatende velfungerende og godt oppdratte guttunger til å bli ondskapsfulle og grusomme? Er vi mennesker egentlig onde, fulle av groteske instinkter som bare holdes i sjakk av lover, regler og gode ledere?

Good guy

– Det blir skikkelig stygt.

Ine Jansen, oslojenta som har vokst opp på Bislett og er bosatt på Grünerløkka, spiller Ralph i stykket. Ralph er i utgangspunktet en trygg, våken og livsglad gutt, og Ine fremstiller han så sjarmerende og troverdig at eventuelle småpubertale jenter i salen vil bli betatt.

– Jeg har jo blitt glad i Ralph, han er en god gutt med klokketro på at står man opp om morran vil det meste ordne seg. Ralph tror på samarbeid og faste rammer. Men han ender opp helt alene, i livsfare med alle de andre imot seg.

Mennesker i krise

"Mennesket lager ondskap like lett som en bie lager honning", har William Golding sagt. Han brukte blant annet sine erfaringer som soldat under annen verdenskrig som inspirasjon til boken.

Studier rundt hva som kan skje med mennesker i krise er virkelig lesing til ettertanke. Det er også Nationaltheatrets oppsetning av "Fluenes herre". Stykket spilles på Amfiscenen til begynnelsen av juni, med anbefalt aldersgrense 15 år.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere