Flytende øyer kan løse Oslos befolkningsvekst

Totalt 150.000 personer kan få hjem på fire øyer i Oslofjorden.

22.10.14 14:14

OSLO: Det er rådgivnings-firmaet Sweco som foreslår den noe uvanlige byutviklingen.

Det var tirsdag at Sweco lanserte sin idé for by- og transportutvikling i Oslo mot 2070.

– Idéen vår er å bygge ut områdene Bygdøy, Nesodden og Holmlia, og la Nesodden gi rom til et nytt sentrum. Området vil da utgjøre den sørlige delen av en omfattende fjordring, som igjen vil trekke det urbane sentrum litt lenger sørover, ut i fjorden, sier Malin Andersson, prosjektleder for Oslo 2070.

Bilfritt innenfor Ring 3

For å ta i bruk fjorden er essensielt i Swecos forslag. Totalt ser de for seg fire flytende øyer i indre Oslofjord, tre i Bunnefjorden og én mellom Nesoddtangen og Langøyene. Hver av øyene skal ha sitt eget sentrum, og det vil bli broer imellom dem.

I tillegg skal et avansert grid-system med kjøretøy, så kalte poder, gå mellom øyene. Disse vil være elektriske og førerløse, og skal gå langs dedikerte traséer.

Podene skal gå over takene og ha hyppige stoppesteder ved sentrale knutepunkter, om Sweco får det som de vil.

I tillegg ser de for seg en ny undersjøisk t-banering, som vil knytte Bygdøy, Nesodden, Mortensrud og Holmlia sammen med resten av Oslo. Linjene vil være 20 meter under havoverflaten, og ha fire spor – to for podene og to for t-bane.

– Vi ønsker at det tradisjonelle sentrum skal bli grønnere. Pod-biler og -busser, samt lett-transport-broer vil underlette persontransporten i sentrum. Håpet er et billøst Oslo innenfor Ring 3, der pod-busser tar over ved sentrale innfartsårer, sier Andersson.

SE VIDEO AV SWECOS FORSLAG "BYEN I FJORDEN":

HTML EMBED

Video: Sweco

Ikke bare for de rike

Sweco vil bygge leiligheter i ulike størrelser rundt små tun på øyene. Dermed håper de å tiltrekke seg mennesker i ulike livsfaser. I planen foreslås det også å integrere ulike tjenester og tilbud.

- Vi ser for eksempel for oss et eldresenter i samme bygning som en barnehage. Ved å plassere slike institusjoner på en sentral beliggenhet bidrar det til effektivitet i hverdagen til barnefamiliene, samtidig som eldre blir løftet frem som en del av fellesskapet, skriver Sweco i forslaget.

Nesoddtangen skal utgjøre den sørlige delen av en omfattende fjordring, med de nærliggende, kunstige og opptil 5 km2 store øyene.

Til sammen fire øyer ønsker Sweco å anlegge utenfor Oslo. Øyene skal totalt huse 150.000 mennesker. Foto: Sweco


De nye øyene vil kunne være klare innen 2070, men kun tre av dem vil være bebodd innen den tid, i følge Swecos forslag.

Tre av de fire nye øyene vil da kunne være bosted for ca 125 000 innbyggere.

- Vi spår at de nye øyene vil være svært attraktive, og vi vil legge til rette for at de ikke bare blir for de rike, men vil ha plass til alle. Mindre leiligheter og en stor andel leieleiligheter vil være med på å holde prisnivåene nede, skriver Sweco i sitt forslag.

Her kan du se hvordan Sweco ser for seg utviklingen av holdeplasser på t-banen. Foto: Sweco
Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag