*Nettavisen* Nyheter.

Flyttet fra Stovner til sentrum

På forsommeren sluttet politistasjonen på Stovner å utstede garantierklæringer for besøksvisum. Nå er alle tjenester samlet ved politiets utlendingsseksjon i Storgata 33.

Stovner/Sentrum: Folk fra Groruddalen som ønsker å få besøk fra visumpliktige land kunne fram til sommer ordne garantierklæringene på Stovner politistasjon. Garantierklæring er et skjema der inntektene til den som vil ha besøk bekreftes. Dermed kan den besøkende få visum til Norge utstedt ved utenriksstasjoner. Stempling av dette skjemaet er en forholdsvis enkel oppgave, der myndigheten forsikres at inntektene til garantisten overstiger en minimumsgrense.
- Før var det lokale politistasjoner som kunne signere og stemple garantierklæringer. De har klaget over at dette er en stor ekstrajobb for dem og en etter en sluttet å stemple erklæringer. Derfor er alt blitt overført til vårt hovedkontor i Storgata, sier leder for Utlendingsseksjon i Oslo politidistrikt Espen Aas.

Intet gehør

Siden politiet i Storgata 33 har enorm pågang fra før prøver de å overføre noen av oppgavene tilbake til politistasjoner. Så langt er de ikke lykkes med det.
- Vi er i dialog med stasjonene, men så langt har vi ikke fått noe gehør på dette, sier Aas.
Politioverbetjent ved Stovner politistasjon Stein Erik Olsen sier at den store pågangen i ekspedisjonen var årsaken til at det ble slutt på stempling av garantierklæringer.
- Vi hadde opp til 20 personer som ventet på å få disse erklæringene stemplet. Det ble et enormt påtrykk på ekspedisjonen, som gikk utover andre oppgaver. Blant annet måtte de som skulle anmelde et kriminelt forhold vente i kø, sier Olsen.
Han sier at også folk som ikke sogner til Stovner politistasjon kom for å få stemplet garanterklæringene sine.

Ikke tilbake

Alle som noen gang har vært på politiets utlendingsseksjon vet at ventetiden der er ekstremt lang. Det er fort gjort å bli ventende der i mange timer. De som kun skal ha garantierklæring har likevel litt flaks. Det er en egen skranke der Securitas-vaktene stempler skjemaer. Ventetiden i denne skranken er ubetydelig, men Espen Aas i Utlendingsseksjonen er likevel kritisk til ordningen.
- Det hadde vært mye bedre om folk kunne gå til stasjonene lokalt og gjøre det der. En slik desentralisert løsning er mye bedre både for saksbehandlere i Storgata og for publikum. Vi kommer til å fortsette dialogen med stasjonene for å se muligheter for dette, sier Aas.
Politiet på Stovner så seg nødt til å gjøre prioriteringer og stempling av garantierklæringer ble bortprioritert.
- Det virker kanskje som stempling av garantierklæringer er en liten jobb, men det er det ikke. Alle opplysninger må sjekkes mot hverandre og det tar sin tid. Når det var mange slike tilfeller, viste det seg at vi brukte uforholdsmessig mye tid på denne oppgaven. Vi kommer ikke til å ta den tilbake, sier Olsen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag