RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Denne uka gir kokkende på Sult deg torsk med blant annet bringebær og rødbet. FOTO: HEGE BJØRNSDATTER BRAATEN
Denne uka gir kokkende på Sult deg torsk med blant annet bringebær og rødbet. FOTO: HEGE BJØRNSDATTER BRAATEN

Flyvende bringebær, snikende rødbet

Årets lofotfiske går mot slutten, men er du heldig kan du fortsatt få tak i fersk lofottorsk.

LØKKA: Og selv om ikke lofottorsk er noen nødvendighet for å lage «Flyvende bringebær, snikende rødbet» er det jo litt artig å kunne si at det er nettopp den legendariske fisken man har i retten.

Lofotfisket er det viktigste sesongfiske etter torsk i Norge, selv om det er gode muligheter for å få fisken på kroken også en sommerdag i Oslofjorden.

Men lofotfisket altså. Det legendariske evenementet starter allerede i januar og varer til ut i april. Dette fordi fisken da søker inn mot kysten for å gyte. Helt siden vikingtida har dette fiske hatt stor betydning for matforsyninga og økonomien i hele landet, og spesielt selvsagt for den nordlige delen av landet.

Fram til krigen var lofotfisket hovedinntekstkilden til flertallet av fiskerne i Nord-Norge. I følge det nettbaserte oppslagsverket Wikipedia var det i 1933 hele 32.000 fiskere med på lofotfisket, mens det i 1958 var sunket til 12.000. I 1990 var tallet nede i fattige 2000.

Fisket, som har fått navn etter det kanskje viktigste området det foregår, strekker seg faktisk helt fra Lopphavet og til Trøndelag, men de viktigste områdene ligger på nordsiden av Vestfjorden, fra Lødingen til Røst.

I ukas mattips har kokkene på Sult på Løkka tatt utgangspunkt i torsken og gitt den et litt sommerlig preg med blant annet bringebær.

Hver uke gir Østkantavisa deg mattips fra kokkene på Soria Moria og Sult.



Oppskrift:

4 porsjoner


800 gram herlig fersk torskerygg

1 l fiskekraft

1 rødbet

½ fennikel

3 vårløk

2 sjalottløk

4 ss bringebæreddik

Salt og pepper

2 laubærblad

5 hvitpepper, hel

1 ss kapers



800 g mandelpotet

1 dl h- melk

100 g smør

Salt og pepper



Sukkererter

Aromasopp

Aspargesbønner



Tilberedning:

Del torsken i 4 porsjoner. Kok opp fiskekraft med bringebæreddik, laubærblad og hvitpepper. Tilsett hel kapers, fennikel, rødbet, 1 vårløk og 1 sjalottløk i strimler. Skru ned platen til laveste temperatur. Smak til med salt. Legg i torsken å la trekke til den er ferdig.

Skrell mandelpotet og kok opp i usaltet vann. Sil av når poteten er mør. Varm opp melk og smør og vend inn imens du moser poteten. Tilsett 1 finhakket sjalottløk og 1 finstrimlet vårløk. Smak til med salt og pepper.

Kutt sopp i skiver og brun i olje. Sleng i aspargesbønner og la surre i 1 min. strimlet sukkererter skal bare lunes i pannen mot slutten. Smakes til med salt og pepper.

Lykke til!

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere