*Nettavisen* Nyheter.

FOD-grunnlegger: Knust etter vrakingen

BESTEVENNER: Hjemme i huset på Bekkelaget med to av sine firbeinte venner, Laban og Tina Mari (foran). Dyr har vært og er livet for Ellen Simonsen. Foto: Kristin Trosvik

Torsdag ble styret i FOD kastet og et helt nytt styre valgt inn. Ellen Simonsen er i sjokk etter å ha blitt vraket fra foreningen hun selv startet.

Klikk på bildet for å forstørre.

HUNDETREFF: Her er Ellen Simonsen på treff med omplasserte hunder og deres nye eiere. Bildet er tatt på 80-tallet.Foto: Privat

KLEMETSRUD/BEKKELAGET: Det var på en generalforsamling sist torsdag at et helt nytt styre ble valgt inn.

LES OGSÅ: T-banen stenger: titusener må ta bussen

LES OGSÅ: Skal gjøre E6 tryggere

– Jeg visste ingenting, det føles som mitt livsverk er blitt tatt ifra meg. Vi i styret er i sjokk, sier Ellen Simonsen som nærmer seg 90.

Hun stiftet Foreningen for omplassering av dyr (FOD) i 1980. Inntil torsdag satt hun fortsatt som styreleder i foreningen.

Oppstarten

Ellen Simonsen har alltid vært glad i dyr.

– Hva skal du med alle disse hundene, var det en som sa til meg. Hva skal vi med alle disse folka, sa jeg da, humrer Ellen og ser tilbake på et langt liv i dyrenes tjeneste.

Hun satt i styret i Dyrebeskyttelsen før hun på slutten av 70-tallet begynte å planlegge oppstarten av en forening for omplassering av dyr. Etter hvert fikk hun låne en kommunal tomt på Klemetsrud. Der sto en gammel nedslitt gård.

– Alt var ødelagt, men vi malte, lagde nytt tak og satte det i stand, forteller hun. I 1989 var FOD-gården en realitet.

Hjemløse stakkarer

Målet med FOD var som Ellen selv sier: å redde hjemløse stakkarer. Driften var basert på støtte fra frivillige og givere.

– Politiet plasserer hittehunder i en kennel. Da har eier tre dager på seg. De hundene som eierne ikke hentet, de ville jeg ha slik at de ikke ble avlivet, forteller Ellen.

Det er ikke få historier hun sitter på. Det er ikke grenser for menneskenes grusomheter, Ellen har hørt det meste. Som hunden i Fredrikstad – noen hadde moret seg med å helle syre over den.

– Vi fikk sendt den til behandling og i dag er den en lykkelig hund, sier Ellen. Hun husker et tips de fikk om en valp som sto lenket til et hundehus mens eier var på campingtur.

– Da de kom hjem var ikke valpen der lenger, forteller hun med et lurt smil.

Endret testamentet

På FOD-gården er målet å finne nye eiere til hundene og kattene som er der. Men ingen får dyr per telefon. Nye eiere må gjennom grundige intervjuer.

– Det gjør vondt hver gang jeg sender av gårde en hund, men jeg kan jo ikke beholde dem alle, smiler hun og blir vemodig ved tanken på at hun ikke lenger skal drive gården på Klemetsrud.

– Det gjør så vondt, så vondt. Det er som en del av sjela mi er borte, sier Ellen.

Hun legger ikke skjul på at hun er forbannet og at hun føler seg dolket i ryggen. Da hun selv ikke har barn skulle hennes arv, som består av et hus på Bekkelaget, gå til FOD-gården. Nå har hun endret testamentet.

– Jeg aner jo ikke hva det nye styret står for. Jeg synes bare det er trist og jeg vet ikke hvorfor dette skjedde, sier Ellen Simonsen.

Vil ha Ellen med videre

Nyvalgt styreleder i FOD, Bjørn Tønnessen, velger å svare skriftlig på Ellen Simonsens kritikk. Dette er hans svar:

– Det årsmøtevalgte styret i FOD vil uttrykke sin takk til Ellen Simonsen for arbeidet hun har lagt ned for dyrene på FOD. Med tanke på formatet FOD har nådd og de midlene som er skaffet for å hjelpe dyrene, er det et imponerende arbeid som ligger bak. På foreningens årsmøte 17. januar kom medlemmenes respekt for dette til uttrykk ved at Ellen ble hedret med stående applaus. Det nye styret er opptatt av at Ellen skal få en verdig avgang. Leder har sendt henne brev, og møtt henne, for å diskutere hvordan hun kan bidra videre. Styret er svært lei for at Ellen har oppfattet situasjonen slik hun har. Det er det tidligere styret, med Ellen som leder, som har innkalt til årsmøtet, for at årsmøtet skulle vedta vedtekter og velge styre. Innkallingen er godkjent av årsmøtet med stort flertall. Det er derfor vanskelig for det nye styret å forstå at dette kom overraskende. Foreningen har tatt steget fra et styre som selv velger medlemmer, til å bli en demokratisk forening med årsmøtet som øverste organ med et årsmøtevalgt styre. Ellen Simonsens utrettelige arbeid gjennom årene vil være fundamentet det nye styret arbeider ut fra. Hennes navn vil alltid være sterkt knyttet til FOD-gården.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.