*Nettavisen* Nyheter.

Føder helt naturlig

Vi hjelper gjerne flere barn til verden vi, sier jordmor Tove Kjeldgaard, her med Cathrine Lølands datter Benedicte, som nettopp fikk hjelp av Tove da hun meldte sin ankomst i november. Foto: Kristin Tufte Haga

Rikshospitalets «Føderiket» tar imot kvinner som ønsker en naturlig fødsel. Vi hjelper gjerne enda flere barn til verden, sier jordmor Tove Kjeldgaard.

Klikk på bildet for å forstørre.

Vi hjelper gjerne flere barn til verden vi, sier jordmor Tove Kjeldgaard, her med Cathrine Lølands datter Benedicte, som nettopp fikk hjelp av Tove da hun meldte sin ankomst i november. Foto: Kristin Tufte Haga

OSLO: Tove Kjeldgaard (fra Mortensrud) er en av de åtte faste jordmødrene i Føderiket.

Føderiket åpnet i regi av Rikshospitalet i juni 2007, og siden da har vi hjulpet rundt 140 barn til verden, fra Oslo og omegn. Tallet er stigende, men vi tar gjerne imot enda flere som ønsker å føde på en mest og best mulig naturlig måte, sier den erfarne jordmoren.

Kriterier

Men ikke alle kan få plass i Føderiket.

Det er jo kriterier for å kunne føde helt naturlig her hos oss. Blant annet må kvinnene være helt «friske», minst annengangsfødende, og tidligere fødsel/fødsler bør ha vært uten særlige komplikasjoner. Selv om vi hvis nødvendig selvsagt har tilgang på lege og annen akutt, medisinsk hjelp utenfra gjennom det gode samarbeidet med Rikshospitalet, er det viktig at utgangspunktet for helt naturlige fødsler er så bra som mulig, sier Tove, som forteller om godt motiverte jenter som velger fødestua i Pilestredet.

Det er svært få tilfeller hvor vi trenger noen form for assistanse fra Rikshospitalet for øvrig. De aller fleste som kommer hit føder her naturlig, noen også i vannbasseng, og i løpet av 24 timer er som oftest mor, far og barnet på vei hjem til seg selv, forteller jordmoren.

Hun legger til at fødestua innimellom benytter seg av akupunktur som eneste eventuelle smertelindring.

Ønsker alternativer

Og det er flere grunner til at familiene velger Føderiket.

Mange har «dårlige» fødselsopplevelser fra før, og ønsker alternativer. Andre ønsker en tettere oppfølging, og det tror jeg nok vi kan tilby her hos oss. Forholdene er små, vi er få ansatte og har nok bedre tid til hver enkelt både før og under fødsel, sammenliknet med de store sykehusene, sier Tove.

Beste utgangspunkt

Kristin Ketilsson (35), fra Drammen, har termin i mars, og er en av de få førstegangsfødende som har fått «plass» i Føderiket.

I Drammen har de ikke noe liknende tilbud. Etter første besøk her, så var jeg sikker på at det er her jeg vil føde. Hele atmosfæren innbyr til det. Da får det heller være at reiseveien blir helt fra Drammen. Dette er definitivt stedet å være når barnet melder sin ankomst, sier en fødemotivert Kristin.

Kanskje er dette den eneste gangen jeg får oppleve å føde, og da vil jeg i hvert fall ha et fødeutgangspunkt som gir så stor tillit til kvinnens egne fødekrefter som dette stedet gir, sier Kristin.

Ja i noen veldig få tilfeller, og med veldig godt motiverte kvinner, så kan vi vurdere å åpne for førstegangsfødende. Men regelen er andregangsfødende, sier Tove.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.