Gå til sidens hovedinnhold

Fokuser på overgriperen

Bystyrekandidat Håkon Haugli (Ap) reagerer sterkt på Jøran Kallmyrs (FrP) utspill om vold- tekter i forrige ukes Østkantavisa. Nå lanserer Ap 10 konkrete tiltak for å hindre overgrep.

OSLO INDRE ØST: FrP kan ikke sitte både i opposisjon og posisjon, sier Håkon Haugli (Ap) etter at FrPs bystyrekandidat, Jøran Kallmyr i forrige ukes Østkantavisa gikk til angrep på justisminister Knut Storbergets (Ap) politikk for å håndtere de mange overgrepene i hovedstaden den siste tiden.

Må tenke lenger

Jeg reagerer spesielt på at han hevder at justisministeren "indirekte sier at voldteksofrene er fulle", sier Haugli, og hevder at Kallmyr har misforstått.
I likhet med mange forståsegpåere retter også Kallmyr sin oppmerksomhet mot voldteksofrene, ikke mot overgriperne. Jeg mener justisministeren sier noe som er både riktig og tankevekkende, nemlig at mange utøver vold når de er ruspåvirket, sier Haugli.
Sammen med flere andre lokallagsledere i Arbeiderpartiet har Haugli nå lansert 10 konkrete tiltak i et forsøk på å hindre flere overfall og voldtekter. Blant annet tilbud til menn som utøver vold og psykiatrisk behandling til flyktninger er blant tiltakene, som lokallagene har fremmet for Oslo Ap, og som de vil jobbe videre med. Haugli tror det er viktig at man tenker lenger enn bare økte strafferammer, for å få bukt med de mange overfallsvoldtektene og voldteksforsøkene i hovedstaden den siste tiden.
Oslo skal være en trygg by, men FrPs eneste svar er strengere straffer, til tross for at de har alle muligheter til å bruke sin byrådsmakt i Oslo til å gjennomføre en rekke andre tiltak. I god tradisjon er Kallmyr og FrP opptatt av straff, men lite opptatte av de egentlige årsakene til vold, sier han, og legger til at han også ønsker et høyere straffenivå, men at det må være et av flere tiltak.

FrP må ta ansvar

Håkon Haugli tror mye av løsningen vil være å satse på tiltak rettet mot mulige overgripere, og peker på blant annet behandlings- og kompetansesenteret Alternativ til Vold (ATV). Nå mener han at Høyre/ FrP-byrådet i Oslo må ta dette ansvaret.
Det er bevist at det nytter med voldsforebyggende tiltak som ATV, men de er til enhver tid prisgitt bystyrets bevilgninger. FrP sitter i dag i byråd og har muligheten til å gjøre noe med størrelsen pådisse bevilgningene. Jeg synes det er ren ansvarsfraskrivelse at de går til frontalangrep på regjeringen, når de samtidig ikke benytter seg av de virkemidlene de selv rår over, for eksempel bevilger mer penger til tiltak som faktisk virker, avslutter Haugli.

Reklame

Black Week: Her får du oversikt over alle salgene