*Nettavisen* Nyheter.

Folk i Oslo bruker mest penger på jula

JULEGAVEHJELPEN: Styremedlem på Fattighuset, Liv Madsen, er takknemlig for den store givegleden til folk i hovedstaden. Foto: FOTO: LINE RUNDMO

Årets julehandel spås en vekst på tre prosent fra i fjor. Oslo alene vil stå for om lag 6,5 milliarder kroner, med høyest snitt blant innbyggerne.

Klikk på bildet for å forstørre.

SVAK ØKNING: Øystein Ingdahl forteller at Hovedorganisasjonen Virke spår en økning på ca 3 prosent for julehandelen i år.

OSLO: Hovedorganisasjonen Virke anslår at det vil bli handlet for om lag 48,8 milliarder kroner i desember. Dette gir en vekst i julehandelen på snaut tre prosent fra i fjor.I gjennomsnitt kommer Oslos innbyggere til å bruke 10.850 kroner, mens gjennomsnittet ellers i landet ligger på 9900 kroner. 60 prosent av dette brukes på gaver og andre ting, mens resten anvendes til mat og drikke.

Svak utvikling

– Dette er en forsiktig økning fra i fjor. Sett i forhold til hvordan handelen har utviklet seg gjennom året, så er dette det vi forventer nå, forteller Øystein Ingdahl, informasjonssjef i Virke.

Usikkerheten i Europa påvirkrer oss. Det gjør at nordmenn muligens utsetter litt av innkjøpene.

I følge ham har det vært en svak utvikling på handelen gjennom året så langt.

– Det skyldes vel at nordmenn fremdeles ikke er sikre på hva som skjer i verden. Usikkerheten i Europa påvirkrer oss. Det gjør at nordmenn muligens utsetter litt av innkjøpene, sier Ingdahl.

Tradisjonell

Han tror at mange har penger på bok og god lønn, så det er ikke julehandelen vi kutter på.

– Jeg tror at jula er tradisjonsbunddet, en tid der vi skaper de trygge tradisjonelle rammene. Vi er glad i å spise god mat og kose oss, mer enn ellers i året. Det finner vi rom for i jula, sier han videre.

Fattig, men rik

Andre som ikke har like mye å rutte med som gjennomsnittsnordmannen, har heldigvis et sted å gå til. Terskelen for å dra dit er kanskje veldig høy den første gangen. Men hvis du gir det en sjanse vil du muligens takke deg selv siden.

– Det er litt skambelagt å komme hit, sier Per Høis.

– Men når de kommer hit så går det greit, skyter Liv Madsen inn.

De jobber begge som frivillige på Fattighuset i Grønlandsleiret, og hilser på mange hyggelige folk. Huset holder åpnet alle ukedager, og byr blant annet på mat og drikke til de som trenger det. I desember er det også mulig å sikre seg en julegave eller fire, takket være en befolkning med stor giverglede.

– Vi takker gjerne ja til julegaver, og fikk inn mye pakker i fjor, forteller Madsen og Høis.

Det ble så mye til overs at de forrige julaften kjørte rundt med gaver til krisesentre og på sykehus.

– Vi klarte å gi et overskudd til de som hadde det knapt, sier Høis.

Madsen forteller at mange besøkende, spesielt barnefamilier, opplever kjøpepress i julen.

– De er veldig takknemlige for det vi gir dem. Det er mange mødre med barn som står i kø her for å få gaver. Flere av mødrene har opplevd at barna blir ertet på skolen, sier hun videre.

Innsamling og utdeling

Fra midten av desember er det mulig å komme til Grønland og hente julegaver. Pakkene er tilpasset og merket med kjønn og alder. Det er i følge Fattighusets hjelpere en stor etterspørsel etter barneleker og ungdomstøy.

– Varme klær, helst ullundertøy, er fint. Det er kjempepopulært både til unge og eldre. Ull er det mange som trenger, for de går og fryser her, forteller Liv.

Ønsker du å hjelpe kan du levere til Grønlandsleiret 39 fra klokken 10-15.30 på hverdager. I fjor var til og med Hennes Majestet Dronningen på plass i Fattighuset, der hun fikk være med å dele ut gaver.

– Folk er utrolig flinke til å gi til jul, vi er veldig heldige, for mange kommer til oss med ting og gaver, sier Madsen fornøyd.

PS. Er du på utkikk etter hjemmelagde julegaver, kan du i dagene før jul ta turen til Youngstorget. Der vil kreative sjeler fra Fattighuset selge egenlagde gaver.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag