RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Folkefest på Linderud gård

Hundreårsjubileet er i gang. Forrige helg ble det arrangert storslagen markering på Linderud gård. Flere arrangører sørget for en folkefest

Linderud:Bak et rikholdig program står et titalls kulturinstitusjoner og foreninger i Groruddalen som i fellesskap kunne by på en stor kulturopplevelse for Groruddalens beboere.
Med Linderud gården som ramme ble publikum i alle aldre invitert med på et opplevelsesmaraton som varte i to dager.
Lørdag 28.mai ble det åpning med flaggheising nøyaktig kl. 12.00. Ordfører i Oslo Per Ditlev-Simonsen kastet glans over åpningen. Ordføreren kuttet symbolsk knyte på bånd i norske og svenske farger og erklærte dermed starten på hundreårsmarkeringen.
De oppmøte kunne oppleve Linderud gård slik den hadde vært i 1905 med blant annet markedsplassen som var det naturlige samlingssted på denne tiden.
Gammelt håndverk var representert på markedsplassen. Her kunne vi blant annet treffe treskjærere, lage eget papir og kjøpe mat fra unionoppløsningstiden.

Klær og mat

Akerdrakten, klær og hatter fra historiske tidsepoker var å se på markedet. Noen av disse ble vist fram i draktoppvisningen "fra middelalder til 1905". En av de flotteste utstillingene av klær sto Berit Janette Engen for. Engen er designer og produsent av klær med inspirasjon i tiden mellom vikingtiden og utvandringstiden.
- Dette er ikke tidsriktige klær. Jeg henter min inspirasjon fra denne tiden og samtidig ønsker jeg å beholde gleden og spenningen, og min fantasi. Jeg ønsker ikke å bli bundet til hvordan modellene er beskrevet tidligere, sier Engen.
På den andre siden av markedsplassen var det maten som gjaldt. Her var det mulig å smake på maten slik den ble laget i 1905. Her var det både godteri og bakst. De som ønsket det kunne smake stenbrød laget av Tine Gotås. Hun er opprinelig fra Groruddalen men bosatt i Hedmark.
- Dette er en flott markering og jeg er meget stolt av å være invitert hit, sier Gotås og byr på ferske bakst laget for anledningen.

Håndverkere

I tillegg til raffinerte skreddere og flinke bakere kunne vi også se gamle og litt glemte håndverk. I et hjørnet av markedsplassen kunne de interesserte se og oppleve hvordan en smed jobbet rundt forrige århundreskifte.
Trygve Flatebo er pensjonert men stilte opp på markeringen for å vise en gammel håndverk. Han laget smijerngjenstander ved å varme opp metall og forme det. Han viste hvordan metall kan formes ved hjelp av hamring og bøying. Flatebo lager forskjellige produkter som kniver og dekorative smijernsgjenstander til stor interesse av publikumet.

Debatt anno 1905

Søndagens godsak var uten tvil en noe uvanlig politisk debatt. Tidligere redaktør i Aftenposten Per Egil Hegge skrev en eksklusiv manus som fremstilte hvordan en politisk debatt ville ha sett ut i 1905. Justisminister Odd Einar Dørum og bystyrerepresentant Fabian Stang fremførte debatten på Linderud gård søndag.
Forfatteren av manuset, Hegge skrev også en bok om unionsoppløsningen under tittel Det var i 1905.
Det var Lions Clubene i Groruddalen sammen med Foreningen kunnskap og kultur i Groruddalen som sto i spissen fra dette arrangementet. I tillegg var også Groruddalen kunstforening, Økern Parkteater, Linderud gårds venner, Kulturminnegruppa i Bjerke bydel med hjelp fra aktører i Bjerke Dramatiske Selskab, Bjerke Husflidslag, Groruddalen historielag, Aker Sognsselskap blant arrangørene. Arrangementet ble gjennomført i samarbeid med bydelene Grorud og Bjerke.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere