Folkehav mintes ofrene

Tusenvis av Oslo-beboere deltok i minnemarkeringen i Oslos gater mandag kveld.

OSLO: Over hele landet samles folk i kveld for å minnes ofrene for fredagens terroraksjoner. Klokken 18 starter fakkeltog i mange norske byer og tettsteder, og i Oslo møtte titusener opp på Rådhusplassen og i gatene rundt.

Folkemengdene var så store at var umulig få til et rosetog, slik det opprinngelig var planlagt. Dermed ble arrangementet værende på Rådhusplassen.

Se bilder tatt fra balkongen på Rådhuset under mandagens markering her!

Del på Facebook

– Aldri sett så mye folk

Aftenposten anslår at 150.000 mennesker er samlet i Oslos gater denne ettermiddagen. Det tilsvarer en fjerdedel av Oslos befolkning. De mange frammøtte på Rådhusplassen hevet sine roser mot himmelen og skapte et enormt rosehav.

– I kveld er gatene fylt med kjærlighet, sa kronprins Haakon fra talerstolen.

Statsminister Jens Stoltenberg snakket også til folkehavet i sentrumsgatene.

– Det vi ser i kveld kan være den viktigste marsjen det norske folk har lagt ut på siden den andre verdenskrig, sa han.

Se bildeserie fra Oslos folkerike gater her!

Fabian Stang takket

Ordfører Fabian Stang benyttet sin tale til å takke kongehuset og regjeringen for hvordan de hadde tatt folket gjennom tragedien. Også AUF-leder Eskil Pedersen. fikk rosende ord fra Stang. Det samme gjaldt alle frivillige og nødetater som har bidratt til å begrense tragedien.

– Det er så deilig at dette ikke er i kommunal regi, men skapt av medmennesker, sa Fabian Stang om arrangementet på Rådhusplassen.

Han understreket også at terroraksjonene er et angrep på hele Norge.

– Etter tragedien er vi faktisk blitt det varme, rause samfunn vi har drømt om, sa ordføreren, og understreket viktigheten av å ta denne varmen med oss videre langt inn i framtiden.

Les også vår nyhetskommentar: En vegg av kjærlighet

(Artikkelen fortsetter under bildet)
Folkehav
Også ved Stortinget var det tettpakket med folk og roser.

Stor interesse

I skrivende stund har nesten 60.000 personer meldt sin deltakelse på rosemarkeringens Facebook-side, som har navnet "Vi går sammen - Norge står samlet mot terrorhandlinger". Allerede timer før arrangementet var Oslos gater preget av folk som gikk rundt med roser. Spesielt mange ungdommer er på plass i sentrum mandag ettermiddag.

Rosetoget blir det andre store arrangementet i Oslo i kveld. Klokken 12 var det ett minutts stillhet over hele landet, og på Stortorget var en stor folkemengde samlet utenfor Oslo domkirke.

Gartneri på trikken

Interessen for rosetoget i Oslo var så stor at mange har problemer med å komme fram til Rådhusplassen.

NRK melder at Nesoddbåten var smekkfull og måtte kjøre fra flere personer på kaia på Nesoddtangen. Journalist Carina Bredesen i dittOslo melder på Twitter om fulle busser som kjører forbi holdeplassene. Men hun kom seg likevel til byen med taxi – og tok med seg to andre.

Andre har kommet seg med på kollektivtransport. Blogger Thomas Moen melder på Twitter at det lukter gartneri inne på en trikk, der over halvparten av passasjerene har med seg blomster.

Folkehav
Roser ble et symbol for hele Norge mandag ettermiddag.

Se flere bilder fra folkehavet på Rådhusplassen her!

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.