*Nettavisen* Nyheter.

Folkemøte om Svarttjern

Bor du på Romsås? Da inviterer Hege Brubak-Olsen, Paul Smedbakken, Line Mannerud og Nina Vangen deg til folkemøte om Svarttjern mandag 26. oktober. Foto: Anita L. Hanken.

Svarttjerns venner har stått på for nærområdet sitt i mange år. Nå formaliserer de organisasjonen.

ROMSÅS: I forrige uke holdt ildsjelene stiftelsesmøte med pressen til stede. Nå skal organisasjonen inn i Brønnøysundregisteret, og håper at mange vil støtte opp om dem.

– Hovedtanken er å bevare Svarttjern, organisere aktiviteter og få tatt vannprøver, sier Hege Brubak-Olsen.

Ingen dugnadstvang

Den 26. oktober klokka 18 holder Svarttjerns venner åpent møte i flerbrukskafeen på Romsås senter. De lokker med kaffe, kjeks, kaker og ikke minst innflytelse på hvordan nærområdet skal se ut.

Og det er ikke sikkert det er så skummelt å møte opp. Ildsjelene avviser i alle fall at medlemskap innebærer dugnadsarbeid hver eneste helg.

– Nei, det viktigste er å motivere til at folk etablerer et eierforhold til stedet, sier Brubak-Olsen.

Svarttjerns venner ønsker blant annet et samarbeid med ungdomsskolen, og mener skoleelevene gjerne kunne fått ansvar for å ta vannprøver og sjekke badetemperaturer. Dersom mange føler tilhørighet og bryr seg om nærområdet, unngår man hærverk og forsøpling.

Visjonene er mange. Kanskje hadde det vært flott å lyssette vannet? Lage snølykter om vinteren? Og midler til blomsterbeplantning henger som regel litt løsere dersom det frontes av noen med interesse og engasjement.

– Kanskje det er noen som er interessert i planter som har lyst å plante litt og danne et gartnerlag. Eller kanskje noen har lyst å spille boccia, sier Paul Smedbakken.

Han mimrer også tilbake til den tida da barna kunne gå på skøyter på Svarttjern.

Påvirkningskraft

Å registrere organisasjonen åpner dessuten mulighetene til å søke midler og fond.

Svarttjerns venner har en god dialog med Friluftsetaten. Slik blir de et viktig bindeledd mellom lokalbefolkningen og offentlige instanser.

– Friluftsetaten har rådført seg med oss i utbedringen av Svarttjern. Med unntak av øya, har vi fått viljen vår i alt. Vi har ingen beslutningmyndighet, men stor påvirkningskraft. Vi ønsker å ta vare på Svarttjernsparken. Da må vi bidra litt selv også, sier Smedbakken.

Vennene minner om at Svarttjern nylig er rustet opp med en prislapp på 13 millioner kroner gjennom Groruddalssatsingen. Nå må befolkningen vise at de setter pris på det de har fått.

– Dette får vi ikke en gang til, sier Brubak-Olsen.

Nyvalgt leder Nina Vangen er også opptatt av å skape gode holdninger blant folk. Hun er en av mange som har flyttet tilbake til barndomsstedet.

– Vi vil at folk skal være stolt av å bo på Romsås. Vi er mange som trives her, sier hun.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag