RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Marie Forr Klåpebakken og Gro Marie Svidal spilte «Regnbogen» av Eivind Groven.
Marie Forr Klåpebakken og Gro Marie Svidal spilte «Regnbogen» av Eivind Groven.

Folkemusikk i Orgelhuset

Dagne Groven Myhren strålte som en sol da hun ønsket velkommen til studentkonsert i sin fars orgelhus.

Ekeberg: På grunn av utbyggingen av et flott studio i underetasjen, er det en stund siden vi hadde denne typen konserter her. Jeg innrømmer at det er godt å kjenne igjen den helt spesielle stemingen i huset, sa hun.

Og spesiell var stemingen da hun avsluttet sine velkomstord med et Setesdalsstev og en melodi av Henrik Wergeland. De rundt femti fremmøtte, dvs. fullt hus, gav henne fortjent applaus.

Hardingfele

Torsdagens konsert var et samarbeid mellom Eivind Grovens institutt og Norges musikkhøgskole. Studenter og lærere fra folkemusikkstudiet stod for programmet.

Det var sang, felemusikk av ymse slag, eldre folkemusikkinstrumenter og trekkspill, nydelig presentert av unge musikere med bakgrunn fra Gudbrandsdalen, Jølster, Frosta og Oslo.

Først ute var Marie Forr Klåpebakken og Gro Marie Svidal som fremførte «Regnbogen» for to hardingfeler skrevet at Eivind Groven til Myllargutt-jubileet på Rauland i 1962.

Nystemt

Dagne Groven Myhren var selv en rød tråd gjennom det halvannen times programmet. Ikke bare ønsket hun velkommen og sørget for hjemmebakte boller og sjokoladekaker til gjester og utøvere. Hun fremførte også sin egen melodi «Min sommerfugl» akkompagnert av domorganist Kåre Nordstoga på Grovenorgelet.

Orgelet ble stemt for anledningen. Henrik Sundt kom ens ærend fra Tønsberg, forteller Groven Myhren, og legger til:

Jeg er så glad vi fikk til denne konserten. Studentene og lærerne har vært her hele dagen. Foruten konserten har jeg holdt et foredrag om faren min, hans musikk, hans renstemte orgler og hans livsverk forøvrig. Og jeg har fortalt om «Eivind Grovens institutt for reinstemning» som jeg er daglig leder for.

Betydningsfull

Gleden over å tilbringe en dag i Eivind Grovens orgelhus i Ekebergveien 59, var like stor hos deltakerne.

Det er spesielt, lærerikt og interessant å få være i lokalene som var Eivind Grovens arbeidsplass de siste årene han levde. Han er jo en av de mest betydningsfulle personer i norsk folkemusikk, sa lærer Jon Faukstad.

Åpent for besøk

Det var i 1971 Eivind Groven reiste et eget hus for de renstemte orglene på eiendommen sin på Ekeberg. Orgelhuset er oppført i samme stil som Grovens bolighus fra 1927. Sammen med våningshuset på småbruket/husmannsplassen Nordjordet, danner husene et tun.

Orgelhuset står i dag til disposisjon for nordmenn og utlendinger som melder sin interesse for Grovens musikk, de renstemte orglene og folkemusikk. Hovedattraksjonen er pipeorgelet fra 1953 i tillegg til de to renstemte elektronorglene.

Vil du vite mer, klikk deg inn på www.orgelhuset.org.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere