Gå til sidens hovedinnhold

Folketeaterbygningen foreslås fredet

Byrådet foreslår at Folketeaterbygningen med Operapassasjen fredes.

Folketeaterbygningen har vært godt ivaretatt siden oppføringen i 1935. Bygget har huset ulike kulturaktiviteter som kino, teater og opera.

Bygget har også stor symbolverdi som monument for arbeiderbevegelsens viktige posisjon i det 20. århundre.

Ikke bygningskompleks

Byråd for byutvikling mener fredningen er høyst nødvendig for å bevare den kulturhistoriske preget.

- Etter at Operaen har flyttet ut og kommunen har solgt sin del av bygget, er det viktig for byrådet at dette kulturhistoriske bygget fortsatt ivaretas på best mulig måte, sier byråd for byutvikling Merete Agerbak-Jensen.

- Fredningen vil sikre verdier knyttet til et stort bygningskompleks som har stått sentralt i hovedstadens kulturelle og politiske liv, fortsetter hun.

positive eiere

Intensjonen er at fredningen skal forenes med fremtidig drift, men samtidig bevare rominndeling, dører, tak og vegger med ulike designelementer, interiør og utsmykning som er knyttet til bygningens historie, spesielt teater- og operadrift.

- Byrådet er glad for at eierne av bygget er positive til fredningen og at det skal bringes nytt og pulserende liv i bygningen etter fraflytningen av Operaen, sier Agerbak-Jensen.

Fredningen bidrar til å sikre et viktig og egenartet arkitektonisk monument som ble anlagt i det 20. århundre av arkitektene Morgenstierne og Eide.

Endelig fredningsvedtak fattes av Riksantikvaren.

Reklame

Strømsjokk: Så mye billigere har fastpris vært i januar