RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Anne-May Stavenes
Anne-May Stavenes

Folkets kirke fyller 150 år

Trefoldighetskirken er for folk i hele byen, sier sogneprest Anne-May Stavenes.

ULLEVÅLSVEIEN: Berlinerarkitekt Alexis de Chateauneuf er mester for tegningene til Trefoldighetskirken. Den er i historisme-stil; mikser preg fra stilarter som har vært før. Den mektige runde kuppelen minner om Peterskirken i Roma, ikke sant? Det tunge midtbygget er barokk. Og alle spissbuene er umiskjennelig gotikk. En skikkelig stilcocktail! Musikk fra forskjellige tidsepoker gjør seg svært godt her inne. Blant annet holder Operaen konserter her. Akustikken gjør den til en av våre flotteste konsertkirker! Tonene stiger opp mot den store takhvelvingen, henter med seg litt himmelsk inspirasjon og smyger ned igjen til benkeradene og inn i sjelen til publikum.

Storslagen jubileumskonsert

29. april ble det holdt en flott «bursdagskonsert» for kirken. Det var aldeles tettpakket av folk, ikke plass til så mye som en sardin til da dørene ble lukket.

Kirkearkitektens oppgave er å synliggjøre det usynlige, sa prof. dr. phil. Thomas Thiis-Evensen før konserten begynte.

En sentral kirke skal ligge i høyden! Og denne ligger i hvert fall et stykke til værs. Chateauneuf spilte på hele kirkearkitekturen. Han kombinerte gotiske spissbuer, fjaler og tårn, Norges flotteste kuppel, gresk korskirkeform og langkirken under ett tak. Dette er blitt et bygg med universelle perspektiver, sa han.

Iherdige forberedelser

Jeg har alltid hatt lyst til dette, Vivaldis «Gloria» og Händels «Coronation anthems» er festlig høytidsmusikk, sier dirigent Marius Skjølaas, og legger ikke skjul på at konserten krever sitt.

Alle detaljer skal på plass, avtaler må gjøres. Orkesteret har jo noter der det står notetegn, mens koret synger en tekst! Skal det være legato nå? Eller stakkato? I barokkmusikk er lite angitt. Mye er opp til utøverne, forklarer Marius.

Vi har vel øvd 60 timer denne uken. 13 timer i går, 11 hittil i dag. På konsert har man jo bare én sjanse! Det er som graviditet, tror jeg. Man satser alt, også er det spennende å oppleve resultatet.

Marius løftet hendene som en trollmann. «Gloria in excelsis Deo» går i perfekt svev opp mot «takhimmelen» og utover forsamlingen. Samspillet mellom orkesteret Barokkanerne og Oslo Chorale Selskap er utsøkt. Utøvernes musikalske glede er tydelig. Vivaldi er gledesfylt, Händels musikk er mektig. Tonebildet har alle nyanser, og er en vakker hyllest til Det Gode. Eller Det Ene, som noen kaller det.

Fred

Det var vel ikke forhåndsbestilt, men en due fløy fram og tilbake utenfor et av vinduene på galleriet. Et løfterikt fredssymbol? Eller var den begeistret fan av Händel? Fint bidrag til stemningen i hvert fall.

Sogneprest Anne-May Stavenes har vært sogneprest i Trefoldighetskirken i seks år.

Domkirken har mer katedralprofil, vi er mer en hverdagskirke. Vi er til for alle mennesker her i byen. Vi vil bygge relasjoner mellom folk, ikke bare tilby gudstjenester. Vi er til for folk over hele byen. Avisens utsendte spurte en av tilhørerne hvorfor hun var kommet?

Det er lett å svare på. Jeg føler at jeg hører til her! (En stor blomst til Anne-May) Det gjør at man føler seg tryggere. Jeg har ikke så god greie på sånn musikk, men jeg ville være med på bursdagen! Også låt det jo vakkert, da. Jeg tenkte meg at jeg hørte et englekor, sier damen før hun forsvinner i mengden.

I barokkmusikk er lite angitt.

Dirigent Marius Skjølaas

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere