*Nettavisen* Nyheter.

For dyrt å hjelpe Åse (90)

Forrige uke måtte Åse Løkser vente forgjeves på hjemmehjelpen. Foto: Karl Andreas Kjelstrup

Åse Løkser (90) fortviler. Hun må gå en måned uten hjemmehjelp. Bydelen har ikke nok folk på jobb, og da er Løkser en av dem som bli "nedprioritert".

GREFSEN: Jeg synes dette er helt forferdelig! sier Åse Løkser.

I forrige uke opplevde 90-åringen at hjemmetjenesten avlyste sitt besøk rett før de skulle komme og hjelpe henne med rengjøringen onsdag morgen.

Klarer ikke vasken

Grefsen-kvinnen fortviler over forklaringen:

De sa at på grunn av bydelens økonomi har ikke hjemmetjenesten lov til å leie inn vikarer for å dekke fravær. De får ikke lov!

Løkser, som har hatt to hjerneslag, klarer seg stort sett på egen hånd, men rengjøringen klarer hun ikke over lenger, og har derfor de siste årene hatt hjemmehjelp hver fjortende dag.

Jeg har ikke ork til støvsuging og husvask lenger, sukker Løkser, som er godt fornøyd med hjelpen hun vanligvis får av hjemmetjenesten. I tillegg setter hun pris på besøket.

Men det er billigere å hjelpe meg hjemme et par ganger i måneden, enn om de måtte plassere meg på sykehjem, sier hun.

Da hjemmehjelpen meldte avbud på onsdag, uten mulighet til innsetting av vikar, får ikke Løkser hjemmehjelpsbesøk før om nye fjorten dager. Det gir en måned uten hjelp fra forrige besøk.

Løkser mener det er viktigst å prioritere de som trenger livsnødvendig hjelp. Likevel er hun oppbrakt over at bydelens krav til innsparinger skal gå på bekostning av brukerne.

Jeg syns ikke det er mye jeg ber om. Men de syns vel ikke at 90 år er noen alder. Det er nå jeg virkelig trenger hjelp, sier hun.

Jeg pleier å sette frem støvsugeren og bøtte med vann og vaskekost til de kommer, slik at det ikke skal ta for lang tid for dem, sier Løkser, men forrige uke måtte hun vente forgjeves.

Ingen ønskesituasjon

Seksjonsleder Une Bonnevie Senhaje avviser at hjemmetjeneste ikke får lov til å leie inn vikarer.

Men vi har budsjetter å følge her som alle andre steder. Det er en balansegang, der vi må prioritere å hjelpe dem som trenger det mest, sier hun.

Når vi har lite personell, gjør vi en fortløpende vurdering av hver enkelt bruker. De som trenger hjelpen mest får det uansett, sier Bonnevie Senhaje.

Hun bekrefter at personalmangel noen uker fører til at enkelte brukere kan oppleve å ikke få hjemmehjelpen på besøk. I forrige uke skal sykefraværet blant de ansatte i hjemmetjeneste ha vært uvanlig høyt, noe som ifølge Bonnevie Senhaje var en medvirkende årsak til at Løkser ikke fikk hjelpen hun skulle hatt.

Dette er ingen ønskesituasjon for oss. Det er aldri hyggelig å måtte avlyse hjemmehjelpen, sier hun.

Liv og helse først

Bydelsdirektør Mona Taasen beklager at enkelte brukere i perioder kan oppleve å ikke få hjemmehjelp, selv om de har et vedtak på dette. Hun skjønner godt at det kan være frustrerende.

Bydelen har innført vikarstopp for å få bukt med den dårlige økonomien. Mange brukere opplever det også som en belastning å få en ukjent vikar inn i huset, og det har vi fått mange klager på tidligere. Derfor unngår vi det hvis brukeren blir vurdert til å klare seg selv, sier Taasen, men understreker:

Liv og helse skal alltid gå foran økonomien, og det skal tas inn vikarer der det anses som viktig og nødvendig.

Bydelsdirektøren vil ikke uttale seg om enkeltsaker, men forklarer at uteblitt hjemmehjelp blir registrert som et avvik, og at det blir skrevet en rapport på det.

Men det er ingen dramatikk i dette. Du dør ikke om det ikke blir gjort rent en uke. Så kan man si at vi burde ha flere folk på jobb enn det egentlig er behov for, for å gardere oss mot fravær. Men det har vi. Problemet, slik som i forrige uke, var at det ikke var nok, sier Taasen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.