RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

For lite syke-hjemsplasser?

Før sykehjemmene ble overført til helse- og velferdsetaten var Ullern bydel en såkalt selgerbydel. Det vil si at vi stadig hadde flere sykehjemplasser enn vi kunne bruke. Realiteten var at vi ikke hadde midler til å dekke driftsutgiftene for alle våre plasser og derfor måtte selge noen.
I dag forvaltes sykehjemmene av helse- og velferdsetaten, og bydelene kjøper de plasser de trenger.
Bydelsutvalget vedtar bydelens budsjett ved årets begynnelse. Budsjettet har en post for kjøp av sykehjemsplasser som for andre formål. For å kunne beregne denne budsjettposten legger en til grunn et behov uttrykt ved antall plasser, såkalt måltall. Måltallet for 2007 var satt til 262.
I 1. kvartal i år har forbruket ligget fra 9-13 plasser over måltallet, noe som fører til et betydelig underskudd på denne posten, når en vet at en plass koster over 500.000 kr.
Bydelsdirektøren har på grunn av dette satt i gang rutiner for vedtak for å sikre at Bydelsutvalgets vedtak om bruk av plasser står i forhold til både lovverk og budsjettramme.
Realiteten bak overskridelsene av måltall (det vi har budsjett til) er at det er vanskelig og til tider umulig å avslå en nødvendig sykehjemsplass. Det viser seg også at de som anker et avslag i stor grad får medhold og en plass.
Et annet problem i dag er retten til valg av sykehjem. Noen sykehjem er spesielt populære, og har lang ventetid. I ventetiden ligger søkerne hos oss på våre korttidsplasser som skulle vært brukt til de som trengte nettopp det.
Byrådet legger i disse dager fram sitt forslag til ny kommuneplan 2008- Oslo mot 2025.
Planen bygger på en befolkningsframskrivning fram til 2025. Eldrebefolkningen forventes å øke sterkt i Oslo i årene framover. Eldre over 90 år øker fram til 2015, og reduseres deretter. Gruppen 67-79 år øker med 55 % fram til 2025. Det verserer ulike forslag for å dekke omsorgsbehovet for de eldste i årene fremover. Noen kan tenke seg å gjenopprette aldershjemmene som jo vil være billigere å drive enn sykehjem for de best fungerende eldre. Andre tror flere omsorgsboliger kan løse krisen. Parallelt med dette stiger kravene til bedre kvalitet i omsorgen i dagens sykehjem.
I realiteten er det neppe noen annen løsning enn at det må tas større løft for eldreomsorgen i fremtiden. Men det er flere i køen, både barnevern og ungdomstilbud er underdekket i dag.
Rigmor Wesenberg
Ullern AP.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere