RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

For mange i barnehagene uten utdanning

I Oslo-barnehagene var det i 2006 hele 437 ansatte uten godkjent utdanning i stillinger som krevde førskoleutdanning. Økningen var på 100 fra året før. Dette er mye og viser at full barnehagedekning ikke bare dreier seg om nye, fine barnehager, men også om utdannede førskolelærere og assistenter som står i døren og tar imot barna. Det ene må gjøres, og det andre må ikke utelates, som ordtaket sier.
Byrådet har en betydelig jobb å gjøre for å få nok utdannet personale i barnehagene. KrF har i flere omganger i vår satt søkelys på dette. Heldigvis hadde halvparten av de 437 som må ha dispensasjon fra utdanningskravene i loven, en annen utdanning med noe pedagogikk, og mange gjør en god jobb. Men likevel. Det er for mange på dispensasjon. I tillegg kommer ufaglærte assistenter
I denne situasjonen skulle man trodd at byrådet hadde satt i gang storstilte tiltak for å gi ansatte nødvendig utdanning og hjulpet bydelene med byomfattende utdanningstiltak. Svar på spørsmål fra KrF viser imidlertid at det eneste tilbudet fra byrådets side er opplæring i byrådets prestisjeprosjekt ABC og 123. Resten overlates til bydelene. ABC og 123 er et spennende prosjekt for å lære barna bokstaver og tall i barnehagen, noe mange barn er veldig nysgjerrig på. Men i en situasjon der så mange ansatte går på dispensasjon fra utdanningskravet, byrådets tiltak vært flere og bredere.
Byråden opplyser nå til Kultur- og Utdanningskomiteen at han har vært i kontakt med Høgskolen i Oslo for å drøfte eventuelle utdanningstiltak. Han skriver at det er naturlig å komme tilbake til dette ved behandlingen av budsjettet for 2008. Det betyr vel at han skjønner tegningen, og at budsjettforslaget til høsten kommer med et skikkelig tilbud om utdanning til barnehagepersonell som kan være til hjelp for bydelene. Dette er helt nødvendig for å få full barnehagedekning. Her må byrådet skjerpe seg.
Aud Kvalbein (KrF)
Nestleder i Kultur- og Utdanningskomiteen i Oslo bystyre

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere