For sær for norske kinoer

Isaach De Bankolé spiller hovedrollen i Jim Jarmuschs nye film «The Limits of Control». FOTO: Focus Features

Isaach De Bankolé spiller hovedrollen i Jim Jarmuschs nye film «The Limits of Control». FOTO: Focus Features

Jim Jarmuschs nye film er for sær for ordinære kinoer. På Cinemateket nyter derimot «The Limits of Control» status som månedens film.

SENTRUM: I kveld er det klart for norgespremiere på Jim Jarmuschs nye film «The Limits of Control» på Cinemateket i Dronningens gate.

Jarmusch, som regnes innenfor retningen indie, eller independent cinema, er flere ganger blitt skamrost for sine nyskapende filmer.

Allikevel kommer ikke «The Limits of Control» til å få ordinær kinodistribusjon i Norge .

Månedens film

– Det er faktisk den første Jarmusch-filmen siden debuten Permanent Vacation som ikke blir kinolansert i Norge, informerer Cinemateket på sine nettsider.

På Filmens Hus er filmen derimot blitt utpekt til månedens film. Dette betyr kort og greit at filmen kommer til å vises en rekke ganger i løpet av måneden.

Årsaken?

– Fordi en film av Jim Jarmusch, som jobber så mye med stemninger og det visuelle, fortjener å bli vist på det store lerretet, slår filmformidlerne fast.

Eksentriske karakterer

The Limits of Control følger en ensom reisende (spilt av Isaach De Bankolé) i Spania.

Underveis møter han en rekke eksentriske karakterer, med blant andre Tilda Swinton, John Hurt, Gael García Bernal og Bill Murray i noen av rollene.

De som har kjennskap til Jarmusch, vil trolig nikke samtykkende til at nettopp sterke karakterer er en av hans fremste kvaliteter som filmskaper.

Billedskjønt

I følge Cinemateket ligger ikke hovedvekten på det narrative, men snarere «møter, situasjoner, stemninger og bilder».

Og selv om toneangivende kritikere har vært splittet i sitt syn på filmen, synes de å være samstemte om at filmen er utsøkt rent billedlig.

Denne gangen har Jarmusch samarbeidet med den anerkjente fotografen Christopher Doyle , som er mest kjent for arbeidet med den kinesiske regissøren Wong Kar-wai.

Se trailer!

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.