RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

For Siri (18) ble livsendring til livsstil


FITNESS: Siri har gjort trening til en livsstil og mener at bodyfitness handler om mye mer enn å bygge muskler
FITNESS: Siri har gjort trening til en livsstil og mener at bodyfitness handler om mye mer enn å bygge muskler Foto: Foto: Privat
Bodyfitness er ikke en sport som ofte kommer i rampelyset. Likevel er det flere som interesserer seg for dette. Siri Eilertsen (18) har lenge interessert seg for bodyfitness, og i november i år har det gått ett år siden hun startet å trene bodyfitness med et team fra Gymgrossisten.

OSLO: – For meg handler denne sporten om mye mer enn bodyfitness. Jeg trener for å trene, det er der hjertet mitt ligger.

For de fleste som driver med sport, er det vanlig å trene et par ganger i uken sammen med teamet og trener. Så er det enkelte som også tar litt initiativ til å trene litt på egenhånd. For Siri tar denne sporten litt mer tid enn vanlig.

– For meg er dette en stor del av hverdagen min. Hver dag når jeg står opp har jeg en rutine jeg må følge, hva jeg kan spise, hvor ofte jeg skal spise, hvor mye osv. Det er ikke sånn som de aller fleste opplever trening.

Jeg ønsker stadig å utvikle meg, og setter av mye tid til trening og kosthold. Med bodyfitness føler jeg at jeg kan ta den kroppslige utviklingen til et helt nytt nivå. Jeg kan selv bestemme hvor mye og hvor ofte jeg vil trene. Jeg har derfor stor tro på at dette kan være en motivasjonsfaktor som gjør at jeg kan sette meg nye mål framover.

For meg handler denne sporten om mye mer enn bodyfitness. Jeg trener for å trene, det er der hjertet mitt ligger.

Uvitende mennesker

Siri har som alle andre idrettsutøvere dårlige treningsøkter. Hun forteller at hun ikke har noe hun hater eller liker mindre med sporten. Men de dagene hun føler hun ikke får prestert ordentlig eller ikke har fått hvilt seg ordentlig før treningsøkten, er dager hun gjerne ikke skulle ha hatt.

En ting hun også har litt sterke meninger om, er alle fordommene folk har mot bodyfitness.

– Jeg liker ikke at det er mange uvitende mennesker som skal uttale seg hele tiden. For eksempel når folk sier at man ikke kan bli muskuløs uten bruk av steroider. Hver eneste fordom fører bare videre til en annen.

LES OGSÅ: Dennis: – Anabole stereoider er juks!
 

Store endringer

Før Siri startet å trene bodyfitness, har hun hatt en helt annen bakgrunn. Siden hun var 12 år har Siri hatt problemer med spiseforstyrrelser, noe som mange unge jenter har problemer med. Hun forteller at før hun startet å trene bodyfitness, fikk hun mye hjelp for å få et annet syn på mat.

– Bodyfitness har reddet livet mitt. Nå har både mat og trening en helt annen betydning for meg. Før var det om å gjøre å spise minst mulig, og gå ned i vekt. Nå spiser jeg for å kunne bygge muskulatur, og jeg balanserer for å ikke gå ned i vekt. Nå har hensikten med mat og trening forandret seg, og jeg vil si at jeg nå har fått en sunn hensikt.  

LES OGSÅ: Brytertalentet Mehran går gradene på Lambertseter
 

«Mat er greit»

Flere ganger har Siri opplevd at folk henvender seg til henne for å få svar på hvordan hun har jobbet seg fremover. Hun forteller at flere unge jenter både med å uten spiseforstyrrelser har lyst til å starte med denne type trening.

– Det å gå fra spiseforstyrrelser til bodyfitness er et stort steg, og jeg har jobbet i flere år for å komme til det stadium hvor jeg nå er, at mat er greit. For å kunne holde på med bodyfitness kreves det mye mat, mer enn det flere kanskje tror, og kanskje kan klare. Spiseforstyrrelser og bodyfitness har ingenting med hverandre å gjøre, men det viktigste er å ha en annet holdning ovenfor mat, at man heller spiser sunt, enn lite.   

Hun gjentar flere ganger at en ting hun mener at folk må slutte med er å være redd for mat.

– Det er ekstremt mange som er redde for mat, og slutter å spise det ene etter det andre. Og jeg som har hatt spisevegring, vet hvor enkelt det er å havne i dette sporet, og hvor vanskelig det er å komme seg ut av det.

Nå trener Siri opp til seks, sju ganger i uken, og forteller at om hun hadde trent like mye som hun gjør nå, og samtidig spist lite, kunne hun aldri ha bygd muskler eller holdt på med bodyfitness.

– Energinivået mitt hadde vært altfor lavt. For at jeg skal fungere i hverdagen, må jeg få i meg de måltidene som trengs. Og om det er et måltid jeg ikke får i meg, blir jeg ganske stresset, og ender opp med å kjøpe noe jeg kan erstatte måltidet med.

Nå er Siri «off season», som vil si at hun ikke skal konkurrere de nærmeste ukene.

– Om det hadde vært sånn at jeg skulle på scenen om en ukes tid, måtte jeg ha spist mye mindre mat og kunne ikke ha spist noe annet enn det som er blitt bestemt på forhånd. Men nå har jeg friere tøyler siden jeg er i en byggeperiode.  Dette vil si at det er naturlig for Siri å ha en høyere fettprosent enn det hun kunne ha hatt på scenen.

Jeg vil si at jeg er veldig jentete, selv om det er ikke så mange som tror det.
 

En veldig jentete sport

Bodyfitness blir ofte sett på som en guttete sport. Men en ting Siri liker veldig med sporten, er at når hun skal på scenen for å konkurrere, så doller hun seg veldig opp, med fine bikinier med steiner, fiksede negler og hår.

– Hver minste lille detalj skal fikses, så det er egentlig en veldig jentete sport. Jeg vil si at jeg er veldig jentete, selv om det er ikke så mange som tror det. Jeg har lyst til åbygge muskler og driver på med vektene mine hver dag, og tror at flere vil se min jentete side om de bare blir kjent med meg.

LES MER FRA UNGDOMSREDAKSJONEN HER
 

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere