*Nettavisen* Nyheter.

For tidlig å legge ned

LEDER, 29. OKTOBER 2009:

Reaksjonene har ikke latt vente på seg etter at en prosjektgruppe i Oslo universitetssykehus la fram forslaget om å legge ned Aker sykehus fra 2011. Forslaget, som skal behandles av styret i Oslo universitetssykehus i desember, betyr at pasientene fra Bydel Bjerke skal flyttes over til Ullevål. Dermed blir pasientgrunnlaget på Aker borte. Bydelene Grorud og Stovner har allerede fått Ahus som sitt lokalsykehus, og Alna følger etter i årsskiftet 2010/2011.

Motstanden mot nedleggelsen kommer fra mange hold. Og felles for dem alle er skepsisen til Ahus. Det nye sykehuset på Lørenskog har hatt en trang fødsel, med problemer med både ledelse, økonomi og teknikk. Ahus har allerede i dag problemer med å ta imot pasientene som sokner til sykehuset. Disse problemene vil etter alt å dømme bli verre når pasienter fra Bydel Alna og Follo skal over fra Aker til Ahus om et års tid.

Dette har riktignok vært vedtatt en stund, og sånn sett kan man si at den uheldige utviklingen startet allerede da. Men egentlig startet den da bydelene Stovner og Grorud ble overført til Ahus for en tid tilbake. Bydelsoverlegene i de to bydelen har nylig gått ut og kritisert Ahus for å gi pasientene et dårligere tilbud enn de ville fått i Oslo. Dette er en uttalelse med faglig tyngde, som det er verdt å lytte til. Bydelsoverlegene får støtte fra både Aker sykehus venner og Fagforbundet i dagens avis. Begge parter håper politikerne skal gripe inn og stoppe pasientflyttingen.

Her er det lett å være enig. Ahus er i sin nåværende tilstand ikke engang i stand til å gi dagens pasienter et fullverdig tilbud. Og bedre blir det ikke framover i tid, når eldrebølgen kommer for alvor. Da er det farlig å åpne sykehuset for enda flere pasienter. Og når det står et oppegående sykehus noen mil nærmere de aktuelle pasientene, virker flyttingen helt uforståelig. Vi tviler ikke på at Ahus kan bli kvitt barnesykdommene og friskmeldes på sikt. Det er fullt mulig at sykehuset en gang kan ta imot pasienter fra både hele Groruddalen og Follo i tillegg. Men fram til det tidspunktet, er det viktig å holde Aker sykehus i gang. Ikke av nostalgihensyn, men fordi pasientene trenger det.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.