*Nettavisen* Nyheter.

Forbered skoleveien

Om to uker er det slutt på den lange, rolige skoleferien. Allerede nå merker vi vesentlig trafikkøkning i forhold til i de aller roligste ukene. Men fra 21. august er det "full rulle" igjen. Og ikke bare er vi da tilbake med full rushtrafikk, men da begynner også tusenvis av 6-åringer på skolen. De aller fleste av disse er fullstendig uten trening i å ferdes i trafikk. De vet hvor skolen er, men har lite begrep om hvilke farer som er mellom hjem og det stedet de skal tilbringe formiddagene på.

Hvert år gjennomføres "Aksjon skolevei" de første ukene etter skolestart. Da settes fullt fokus på både barn og bilister. Politiet er på plass nær sagt over alt i nærheten av skoler, 1.-klassingene får sine faddere som skal hjelpe dem inn i skoletilværelsen, skolepatruljene begynner sin tjeneste igjen - og forhåpentligvis vil mange foreldre være med og hjelpe slik at skoleveien blir mest mulig sikker.

Alt dette er menneskelig hjelp i arbeid for at det i dobbelt forstand skal gå smertefritt å få de små på skolevei.

Men det gjøres også en del tekniske grep for tilrettelegging. Eller for å si det på en annen måte; det gjøres en del med veier, fortau og kryss - og det er en del punkter som stadig ikke kommer på prioritert arbeidsliste.

Sist uke skrev vi om planene for fortau i Breiens vei på sørsiden av Nordstrand kirkegård. Her har skolen og foreldre i årevis jobbet for å få fortau, men det har altså ikke skjedd noe. Ikke blir det fortau i år, og mest sannsynlig heller ikke neste år.

I Slimeveien på Bjørndal har det helt fra Bjørnholt skolen ble tatt i bruk, vært pekt på farlige forhold knyttet til elevers kryssing av veien etter å ha kommet med bussen. I fjor våres krevde bydelsutvalget på Søndre Nordstrand at stedet skulle sikres før skolestart. Men ingenting er gjort, og det er umulig å få bekreftet en fremdriftsplan.

Og som et tredje eksempel, plukker vi frem Ormsundbroen. Også her har det i mange år vært jobbet for å finne en løsning for å sikre barnas skolevei over den gamle broen. I år er arbeidene i gang, men ferdig til skolestart blir den ikke. Her kan imidlertid både foreldre og barn på Malmøya og Ormøya se frem til fortau langs hele skoleveien.

Det skjer altså noe med sikring av skoleveier, men fortsatt er det manuell hjelp som er det mest aktuelle.

Tidligere år har vi skrevet om foreldrefølge i tilvenningstiden. Men hvorfor vente til skolestartdagen? To uker gjenstår, og hvorfor ikke utnytte denne tiden. En del foreldre har enda ferie og kan gjerne ta sine håpefulle i hånden og prøvegå skoleveien. Det samme kan skje på ettermiddager og kvelder og i helger.

Riktignok blir ikke prøvegåingen fullgod i forhold til hvordan det blir på hverdager. Men "øvelse gjør mester", og har de små gått strekningen mellom hjem og skole noen ganger, blir det i alle fall litt lettere når skoledagen begynner. Da kan de små ha lært seg hvor de må være spesielt forsiktige, hvordan de skal se og de må skjerpe oppmerksomheten. Og de må lære seg til nettopp det mange har terpet på gjennom flere år.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.