RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Forberedelser til frihetsfest

I disse dager er forbredelsene til jødenes feiring av Pesach i full gang. Man vasker huset fra topp til tå, og kaster ut alt syret og gjæret mat.

St. Hanshaugen: Det er mange forberedelser som skal til før feiringen av Pesach, forteller Kathrine Jutrem Cohen. Hun har tatt seg tid til å møte Lokalavisens utsendte for å snakke om jødenes aller viktigste høytid.

Det er i det nyoppussede samfunnshuset i Bergstien på St. Hanshaugen vi møtes. Synagogen som ligger rett ved siden av samfunnshuset, ligger skjermet bak noen tunge veibukker.
Det er synd, men i dag må vi ha slike sikkerhetstiltak, sier Jutrem Cohen når vi går gjennom en sikkerhetssluse som fører inn til samfunnshuset.

Frihet

Pesach er den store feiringen til minne om jødenes utgang fra Egypt, og deres ferd mot friheten og Israel. Pesach betyr "å gå forbi", som viser til den tiende landeplagen i Egypt, da de førstefødte ble slått i hjel, og dødsengelen gikk forbi de jødiske husene. Helligdagen er en frihetsfest til ære for avslutningen på slaveriet i Egypt, og frihetsvandringen mot Israel.

Vårfest, og det usyrede brøds høytid, er andre betydninger av ordet. Det usyrede brødet kalles matzah, og skal forestille brødet som jødene laget før utreisen av Egypt. De hadde så dårlig tid til å forbrede seg før de forlot Egypt, at de ikke engang hadde tid til å la deigen til brødet heve.

Vi har allerede vasket og ryddet i lang tid, forteller Jutrem Cohen.
Hun minner om at dette er barnas høytid, og at de har kjempeforventninger til Pesach. På onsdag kveld legges det små pakker med chametz ut i huset. Chametz er all mat som består av de fem kornsortene hvete, rug, havre, bygg og spelt, og som ikke har blitt ferdig tilbredet innen 18 minutter, etter at det har kommet i kontakt med vann. Det er en del av tradisjonen å legge ut små brødbiter, som barna senere finner etter en runde i mørket med stearinlys.

Morgenen etter brennes brødbitene, og pesach kan begynne.

Ritualer

Hele dagen går med på å forberede de forskjellige matsortene til kveldens store sedermåltid, forteller Jutrem Cohen.
Dagen starter med en gudstjeneste i synagogen, som fører frem til det store og svært rituelle måltidet. Her er eget servise og det viktige sederfatet tatt i bruk.

Det må være det eldste pedagogiske opplegget som finnes. For med bruk av forskjellige matretter og lesing fra boken Haggadah, lærer barna om jødiske tradisjoner og historie, forklarer Jutrem Cohen.

Hver familie kan velge å gjøre ting forskjellig utfra hvor troende man er. Det viktigste er å snakke om jødenes historie, og diskutere. Eldre barn kan for eksempel være med på diskusjoner om frihet og demokratiet i dagens samfunn.
Det spises for eksempel bitre urter, til minne om slaveriets bitterhet. Alle rettene er symboler på forskjellige historiske hendelser.

Måltidet begynner ikke før sent på kvelden, gjerne i ti-tiden, sier Jutrem Cohen.
Hele den tradisjonsrike seremonien avsluttes med affikoman, som er en del av brødet som ble brutt i begynnelsen av sedermåltidet. Her spiller barna en viktig rolle, siden de selv har gjemt matzahen.

Dette er gjerne kveldens høydepunkt for barma, da vi voksne ikke finner brødet som barna har gjemt tidligere,sier Jutrem Cohen. Hun forteller likevel at det har hendt at barna har sovnet, og de voksne ikke har funnet det viktige brødet. De voksne gir gjerne en belønning for at barna skal komme med matzhaen. Etter dette avsluttes måltidet med bordbønn.

Dagen etter gjentaes hele ritualet,og pesach varer i tilsammen 8 dager. De to første dagene er helligdager, mens dagene imellom de to siste dagene er vanlige arbeidsdager.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere