RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Prosjektleder Ingrid Sundsbø (t.v) og prosjektmedarbeider Sofia Gottheil er tilgjengelige på telefon på det nye informasjonskontoret, hvor de skal hjelpe beboere i husleieregulerte boliger. Foto: Fredrik Eckhoff
Prosjektleder Ingrid Sundsbø (t.v) og prosjektmedarbeider Sofia Gottheil er tilgjengelige på telefon på det nye informasjonskontoret, hvor de skal hjelpe beboere i husleieregulerte boliger. Foto: Fredrik Eckhoff

Forbereder beboerne på husleiesjokket

Når husleiereguleringsloven opphører 1. januar 2010, får mange beboere i sentrumsbydelene en ny økonomisk hverdag. Beboere i minst 3500 leiligheter forbereder seg på en kraftig husleieøkning, og mange er bekymret.

OSLO SENTRUM: I Bydel Frogner er det nå opprettet et informasjonskontor for beboere i husleieregulerte boliger i Oslo. Kontoret dekker hele byen. Til sammen regner man med at det er minst 3.500 slike boliger i Oslo.

Husleieregulerte boliger har sin historie helt tilbake til tiden mellomkrigstiden, og nå er det altså bare noen måneder igjen til ordningen opphører.

De siste 10 årene har utleierne av disse boligene fått lov til å øke leien gradvis, men utleiemarkedet har i den samme perioden hatt en så sterk vekst at de aller fleste likevel vil oppleve et stort hopp i januar 2010.

ALT OM EIENDOM FINNER DU HER

Ny ordning

De første retningslinjene er kommet for hvordan leietakerne skal få hjelp til å takle situasjonen. Ordningen skal sikre at beboerne ikke skal ha mindre enn 7.000 kroner igjen etter at boutgiftene er betalt, eller 11.000 kroner der det er snakk om par.

De som har formue på mer enn 100.000 kroner, faller imidlertid utenfor, og leder for Boligkontoret i Bydel Frogner Anna Dyrendahl opplyser at det ennå er noe uklart hvordan formuen beregnes.

– Det vet vi mer om når regelverket er ferdig, og det skjer senere i høst, sier hun.

Ubehagelig "førjulsgave"

Dyrendahl har allerede snakket med mange av beboerne i husleieregulerte boliger, og hun kan melde om mange bekymrede og frustrerte mennesker. For de aller fleste er situasjonen svært uviss, ettersom utleier ikke plikter å opplyse om hva den nye leie blir, før det er en måned igjen til økningen. Altså er det mange som må leve i uvisshet helt frem til månedsskiftet november/desember før de vet hva husleien blir etter nyttår.

– Mange er bekymret og vet ikke hvordan de skal klare dette økonomisk. Vi har fått mange henvendelser allerede, flest fra eldre kvinner, men også fra eldre menn og fra barnefamilier, sier Dyrendahl.

– Hva slags reaksjoner får dere på ordningen?

– De fleste syns at det å sitte igjen med 7.000 kroner, er litt lite, sier hun.

Summen er for øvrig høyere enn sosialhjelpsnormen, men lavere enn Namsmannens norm for gjeldsordning.

Dyrendahl forteller at de også kan tilby hjelp til noen av dem som faller utenfor ordningene.

– Vi har jo våre ordinære ordninger med "vanlig" statlig bostøtte, kommunal bostøtte og startlån og tilskudd til etablering. Vi har også en boligfremskaffer på kontoret, som hjelper med å finne leieboliger på det private markedet, sier hun.

Ta kontakt!

Fremdeles er det litt usikkert hvor mange som kommer til å trenge hjelp, og hvor mange som vil falle inn under den nye ordningen. Anna Dyrendahl oppfordrer dem som bor i husleieregulert bolig, og som lurer på noe, til å ta kontakt med det nyopprettede informasjonskontoret på tlf 91 66 70 31.

Her sitter prosjektleder Ingrid Sundsbø og prosjektmedarbeider Sofia Gottheil klare til ta i mot henvendelse.

Kontoret er bemannet på hverdager fra kl 9.00 til 15.00.

Om tilskuddsordningen:

- De som er omfattet av ordningen, er de som bor i husleieregulerte boliger og enten er over 67 år eller har mer enn 20 års botid i boligen.

- Etter at boutgiftene er betalt, skal ordningen sørge for at enslige har 7000 kroner igjen til livsopphold, mens par skal ha 11.000 igjen til livsopphold per måned.

- Personer med formue over 100.000 kroner vil ikke kunne motta tilskuddet.

- Inntekter fra utleie av hybel gir avkortning i tilskuddet på 50 % av leieinntekten.

- Det blir ikke gitt tilskudd for leie av over 14.500 kroner per måned.

- Det kan gis kompensasjon til oppvarming på 500 kroner i måneden.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere