RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Forberedt på heisekraner


– BYGG BLOKK: Bygging av blokker, tette igjen områder som ikke brukes og bygge i utkanten av byen er boligløsningen. Det mener Aps stortingsrepresentant Håkon Haugli.
– BYGG BLOKK: Bygging av blokker, tette igjen områder som ikke brukes og bygge i utkanten av byen er boligløsningen. Det mener Aps stortingsrepresentant Håkon Haugli.
– Vi må lære oss å elske heisekraner, sier Håkon Haugli. Det blir nemlig en stor del av bybildet fremover. Boliger til 200.000 mennesker må bygges.

OSLO: Hovedstaden har helt særegne utfordringer i forhold til boligutvikling, mener Aps Håkon Haugli. I 2030 blir vi nærmere 800.000 innbyggere.– I 2030 vil osloregionen vokse med like mange innbyggere som Bergen og Trondheim i dag har til sammen. Denne veksten blir umulig om vi ikke satser på kollektivt og boligbygging i sammenheng, sier han.

– Ingen eplehager

Boliger må bygges, og det i rekordfart. Men det rekker vi, tror Haugli.

– Vi må lære oss å elske heisekraner, fordi det vil vi se mye av, i lang tid fremover, sier Haugli, og legger raskt til at han selv liker heisekraner godt.

– Om man absolutt skal ha eplehage, kan man ikke bo i Oslo i 2030, tror Haugli. Han sier at dersom Oslo-regionen skal klare befolkningsveksten må det bygges blokker, og høyere.

– Nå mener jeg ikke at vi skal bygge 12 etasjer, men vi kan tillate oss å legge på en ekstra etasje, sier Haugli, og forklarer at dersom det blir bygget blokker på steder som er dårlig utnyttet i dag, vil det fort bli 5000 boenheter å tilby befolkningen.

– Eksempelvis brakketomter eller parkeringsplasser, slik som på Ensjø, Økern og Sørenga, sier Haugli.

LES OGSÅ: Tøyen kan bli det nye sentrum i øst

Bygg kvalitet

Drabantbyene kan være til inspirasjon, men kvalitet er et nøkkelord.

– Å bare bygge blokker er for dårlig. Da vil ingen bo der. Vi må sørge for kvalitet i form av et levende bymiljø med næring, lys og grøntområder. I tillegg må det bygges ulike boliger overalt. Der det er blokker i dag må det bygges villaer, og der det er villaer i dag må det bygges blokker. På den måten vil bomiljøet bli stabilt, for da har vi bolig å tilby til alle personer i ulike situasjoner.

LES OGSÅ: Grorud er det nye Nydalen

Løkka er prakteksempelet

Oslo må bygges ut av sine grenser, og det gradvis. Politikerne i nabokommunene må samarbeide om utbyggingen. I tillegg må det anlegges «små byer i byen» for å unngå pendlingen.

– Grünerløkka er prakteksempelet. Her har befolkningen alt de trenger i sitt nærområde, sier Haugli. Han mener det er ekstremt problematisk at folk må pendle langt for å komme til arbeid.

– Det er lite klimavennlig, uøkonomiske og det skaper køer, sier Haugli, og legger til at det derfor er viktig å byggel levende byområder, med arbeidsplasser, skoler og barnehager i nærområdet.

– Økern er et godt eksempel på god utbygging. Her har man et sentrum, eller torg, med boliger og arbeidsplasser i nærheten. Kollektivtrafikk, park og kulturtilbud. Dette er slik utviklingen bør være, sier Haugli.
 

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere