Gå til nye Nettavisen

Lyst til å se den nye Nettavisen?

RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Forbrukerombudet: - Det blir store problemer med et kontantfritt samfunn nå

MÅ BLI BEDRE FØRST: Fagdirektør i Forbrukerombudet, Jo Gjedrem, sier det må komme bedre betalingsløsninger for alle før Norge kan bli kontantfritt. Foto: CF-Wesenberg/Kolonihaven.no
MÅ BLI BEDRE FØRST: Fagdirektør i Forbrukerombudet, Jo Gjedrem, sier det må komme bedre betalingsløsninger for alle før Norge kan bli kontantfritt. Foto: CF-Wesenberg/Kolonihaven.no
Forbrukerombudet mener det er for tidlig for samfunnet å bli kontantløst. Leserne har sterke reaksjoner etter at Frp-politiker oppfordret til opprør.

Fagdirektør i Forbrukerombudet, Jo Gjedrem, mener samfunnet ikke er klart for å bli kontantfritt.

- Vårt standpunkt er at det er svært viktig at alle i samfunnet kan betale for seg. Derfor må det tilbys gode elektroniske betalingsløsninger for alle, før samfunnet kan bli kontantfritt. Nå ville det blitt store problemer, sier han til Nettavisen.

Lørdag gikk stortingsrepresentant for Frp, Jørund Rytman, ut i Nettavisen fordi han er kraftig irritert over at det stadig blir vanskeligere å gjøre opp for seg med kontanter i Norge. Han mener det har gått for langt og at det er ulovlig.

VIL HA KONTANTER: Stortingsrepresentant for Frp, Jørund Rytman.

- Absolutt mulig
Gjedrem i Forbrukerombudet sier et samfunn uten fysiske penger vil bli problematisk med dagens elektroniske løsninger.

- Det bør ikke skje før det er gode løsninger på plass for alle. Det er absolutt mulig, men da må de som ønsker et kontantfritt samfunn komme med løsninger som gjør det mulig. Før det har skjedd, er det nok ikke aktuelt.

Forbrukerombudet har tidligere arbeidet med å se på nye betalingsløsninger, og har gjennom det sett hvilke problemer enkelte grupper i samfunnet vil få hvis det innføres kontantfritt samfunn per nå.

- For barn og unge har det kommet gode løsninger, men for dem som henger litt etter, er kontanter avgjørende. Det er behovene til de eldre vi må se på, sier han.

Problemer med smarttelefon
Fagdirektøren viser blant annet til at smarttelefoner er vanskeligere å bruke for de eldre.

- Det finnes gode moderne løsninger basert på mobiltelefon. Mange eldre har derimot problemer med å bruke smarttelefon på grunn av tørr hud på hendene, slik at skjermen ikke fungerer så godt. Det må man da ta hensyn til når de elektroniske løsningene utvikles.

Etter stortingsrepresentant Rytmans oppfordring til et såkalt kontantopprør har debatten rullet og gått i kommentarfeltene på Nettavisen og Facebook.

Veldig mange støtter politikeren, mens andre synes personran og sikkerhet er gode argumenter for å stoppe kontantpressa.


Her er et utdrag fra debatten:

« Sjølvsagt skal me få lov å betala med kontantar!! Eg er so luta lei av dette gnålet om at kontantar bør fjernast!! Det finns mange som ikkje kan ha kort. Kva skal desse gjera? Skal me sjå på at dei sveltar i hel fordi dei ikkje får lov å bruka kontantar til å kjøpa mat med? Nei, dette gnålet om å fjerna kontantar blir altfor korka og idiotisk!!»

«Kontantfrie busser nå!!!»

«ja det burde det absolutt det kan stride mot loven å nekte å ta i mot kontanter.»

«Skal ungene gå med kort,- og hva med folk som ser dårlig og ikke får til å bruke kort... Skal man lite på fremmede da... Hva med loppemarkeder og skoletilstelninger til inntekt for klassen hvis kontantene blir borte...Hvorfor forandre på ting som fungerer...»

«Ja, det skal være en selvfølge å kunne betale med kontanter!»

«Cash is king. Men myndighetene føler at de ikke har kontrol,så de streber etter et kontantløst samfunn. Synes d er forkastelig.»

«Finnes ingen grunn til å beholde kontanter, kort er både enklere og sikrere. Det er et tidsspørsmål før kontanter er helt avlegs, hva er problemet?»

«Mener kontanter bør unngås i det lengste, de fleste banker har idag ingen gebyrer og så har ansatte bedre sikkerhet på jobb når kjeltringer vet det ikke er penger å få tak i bak kassa....»

«Selv ønsker jeg ikke betale med kontanter. Mye enklere med kort og bankoverføringer. Eneste unntaket er kjøp/salg mellom private - men selv der er nettbank det greieste»

«Dette må stoppes. Et eksempel. Jeg var uheldig å rive en hundrelapp i to.Dro til den lokale sparebanken min og ba om å få en ny. De hadde ikke penger forklarte de. Hvorfor ha bank da?»

«I resten av verden betaler man det meste med kontanter, til og med dyre gjenstander som biler og slikt. Gjør man det i her i landet, kan man havne i Politiets søkelys. Bra at noen tar til motmæle mot denne uviklingen. Men det spørs bare om de ikke er for seint.»

«Enig, vekslingsautomater forsvinner også.
Kontanter handler om individuell frihet, kultur, nasjonal identitet og tradisjon, dette er mao langt viktigere enn effektivitet.»

«Personran, svart arbeid, tyveri for salg, heleri, narkosalg, prostitusjon, og korrupsjon er noen grunner for et kontantløst samfunn.»

Vil du delta i debatten?
Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt. Her kan du enkelt bidra med din mening
(tjeneste under utvikling).

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!