RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Forby heller kjedenes salg av plastposer!


MENINGER/DEBATT:
MENINGER/DEBATT:

I papirutgaven til «dittoslo» 13. oktober står en kronikk av Jan E. Magnus, naturverner og forfatter, med en avslørende overskrift: «Ta ondet ved roten, forby plastposer.» Innholdet er kjent for de fleste, ettersom tilsvarende innlegg har stått på trykk mange ganger før. Magnus’ virkelighetsbeskrivelse kjenner jeg meg igjen i, ettersom søppelet flyter hos mine nærmeste naboer, utleiebrakkene i Tåsen Hageby (Nordre Aker Budstikke, samme dato). Jeg er blant dem som forsøker å rydde opp.

Men der stopper fellesskapsfølelsen med Jan E. Magnus. Forsøplingen er nemlig ikke plastposenes skyld, men at NOEN, ikke alle, misbruker dem. Det er forstemmende at de selvoppnevnte naturvernernes eneste tiltak for å redde verden er flest mulig forbud!

Plastposene er nemlig et GODE, intet onde: I nåtid, når slitne plastposer, for eksempel plukket opp på gaten i nabolaget, ettersom de kapsler inn vått restavfall før de går i kontaineren, mens miljøposer rimeligvis går i oppløsning. Derfor har Renholdsetaten også gått mot slikt forbud. I fortid fra de superlette plastposene kom på 60-tallet, ettersom vi kunne slutte å bruke upraktiske og tunge vesker og trillebager for å få varene hjem fra butikken. Det var som å komme til himmelriket!

Grunnen til at uforholdsmessig mange plastposer flagrer i vinden, med eller uten søppel i, er matvarekjedenes, Rema, Kiwi, Coop og hva de heter alle sammen, frenetiske salg av dem.

«Skal det være pose?» spør hun i kassa der jeg kommer med skulderveske eller brukte plastposer. «Nei, jeg har!» «Å, da så.» Jeg er heldigvis ikke alene om slikt svar, men altfor mange benytter seg av damens vennlige tilbud. En kan spørre seg hvorfor, men svaret er nok enkelt, bæreposer er vel det mest lønnsomme kjedene kan selge i forhold til produksjonskostnadene, samtidig som forbrukerne ender som levende reklameskilt.

Hadde det ikke vært bedre som første trinn mot en bedre verden å forby aktivt salg av plastposer? Posene kunne ligge lengst inne i butikken, uten logo, slik at forbrukeren måtte foreta seg noe aktivt for å forsøple naturen, om hun ønsket det? Og prisen kunne gjerne skrus i været.

Stein Kvale.
 

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere