RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Forby kjøp av sex

Oslo har det siste året opplevd en eksplosjon i antall gateprostituerte. En skal ikke ha beveget seg mye i Oslo sentrum før man merker at tilbudet har økt og at sex tilbys nær sagt til alle og enhver som rusler nedover Karl Johan en helt vanlig kveld.

Det pekes på flere årsaker når en skal forklare hvor nettopp Norge og Oslo har opplevd denne markante økningen i antall prostituerte. For det er utenlandske prostituerte som nå har overtatt Oslo sentrum. Schengen gjør at all trafikk over grensene er lettere nå enn før, også denne type trafikk. Dessuten, og det er kanskje det viktigste, det er et marked i Norge for å betale mye penger for sex. Det siste er det vi kan gjøre noe med: det er fullt lovlig å kjøpe sex i Norge.

Sverige hadde de samme forutsetningene som Norge, og der opplevde man også dette som et stadig økende problem. Politikerne fant ut at det beste var å forby kjøp av sex, og synspunktene var delte. Et av de viktigste argumentene mot forbud var at jentene ville gå over i det illegale markedet, og at det dermed ble verre for politiet å kontrolle hva som foregikk når virksomheten gikk "under jorda". Noe som igjen vil påvirke sikkerheten til jentene som selger sex.

Akkurat det argumentet er verdt å vurdere. Men når politiet selv mener at et forbud er veien å gå, da er det verdt å lytte til. Det er kriminelle organisasjoner som står bak de utenlandske prostituerte allerede i dag, det vil det være uansett om kjøp av sex er lovlig eller ikke. Den nøden som ligger bak, og de forholdene som driver kvinnene til prostitusjon, vil ikke endre seg særlig om det er lov eller ikke lov å kjøpe sex i Oslo.

Men det er likevel vanskelig å se bort fra at eksperter mener det har blitt mindre prostitusjon i Sverige etter lovforbudet. Og da snakker vi ikke bare om den prostitusjonen som er lovlig. Hvis kjøp av sex ble forbudt, ville nok flere tenkt seg om før de ble horekunder. Og selvsagt blir det ikke slik at alle ressursene til politiet skal settes inn på å pågripe og straffe horekunder selv om det kommer en lovendring.

Lovens preventive virkning skal ikke undervurderes. Vi tror på ordenssjef Roger Andresen i politiet når han sier det blir litt som røykeloven: adferden blir ikke totalt endret av en lovtekst, men det er klart de fleste forholder seg til hva som er lovlig og ikke. Og hvis kjøperne blir mindre tilgjengelig, er det også naturlig å tro at noe av trafikken etterhvert også bli mindre.

Derfor mener vi tiden nå er inne til å forby kjøp og salg av sex i Norge.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere