RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Fordomsfri diva

Hudpleiestudenten Jessica Kiil prøver daglig å jobbe mot fordommer og fremmedfrykt blant nordmenn og innvandrere. På lørdag samler artisten La Petite Jessica inn penger til gatebarn i Kongo.

Hovseter: - Velkommen til mitt slott, smiler Jessica Kiil, eller La Petite Jessica som er artistnavnet hennes. Vi står i en sliten oppgang i en av blokkene på Hovseter og venter på heisen. Her bor hun sammen med sine tre sønner.
Jessica gliser fra øre til øre mens hun prater i vei om alle de ulike menneskene om bor på Hovseter og ellers i byen.
- Jeg møter mye fordommer og drittslenging. Det finnes mye falske mennesker overalt. Folk ser det de har lyst til å se, sier fyrverkeriet.

En lytter - og prater

Jessica opptar spalteplass på debattsidene i flere riksdekkende aviser. Sist gang var for et par uker siden med en helside i Aftenposten. I innlegget "Tja, vi elsker dette landet" tok hun til orde med innledningen: "Jeg vil bli møtt som Jessica når jeg søker arbeid, som musikkartist når jeg skal opptre, som anstendig kvinne når jeg skal ut på byen. Isteden oppfattes jeg som minoritetskvinne, innvandrer som snylter på velferdsgodene, og blir kalt hore hvis jeg pynter meg før en bytur."
- De menneskene som slenger med leppa har det ikke godt med seg selv, sier hun. - Ensomhet er ofte roten til aggressivitet.
Jessica er opprinnelig fra Kongo. I dag går hun på hudpleieskole med mål å bli hudterapeut. Hun jobber med musikk og har gitt ut to CDer.
- Jeg vil ikke bare fikse folks hud, hår og negler. Forhåpentligvis kan jeg fikse litt på hjernen også, ler hun. - Folk har for lite tid til hverandre. Det er viktig å sette av tid til å lytte til hva folk prøver å si. Folk snakker gjerne til meg. Jeg er en lytter. Og en skravler! ler hun høyt.
Hun er bekymret over integreringspolitikken i Norge.
- Mange som kommer hit har en enorm bagasje. Samtidig er det ofte forventet at vi skal holde en maske, vi skal være glade og fornøyde for at vi får være her. Hvis ikke "kan vi bare stikke tilbake til der vi hører hjemme". Det mange ikke skjønner er at alle trenger noen å snakke med. Man må jobbe med hodet først, så vil folk kunne fungere i det norske samfunnet etter hvert.

Black and white together

De tre guttene hennes har alle gått i Sætra barnehage på Hovseter.
- Jeg stikker stadig innom og holder en liten konsert for barna i barnehagen, jeg.
Og hun slår gjerne av en prat med beboerne på eldresenteret.
- Barn og eldre betyr alt for meg. Begge gruppene representerer noe jeg ikke har i livet akkurat nå. Jeg kan lære mye av dem.
I det ravnsvarte håret har hun bleket to hvite striper.
- Black and white together, ler hun. - Det er en liten detalj, en måte å markere at vi alle må leve sammen. Og alle må bidra, innvandrere som nordmenn. Det hjelper lite å sperre seg inne i leiligheten sin. Man må ut og bli kjent med den norske kulturen, sier Jessica.

- Kom, kom!

Til helgen holder hun konsert på Furuset.
- Musikken kan ingen ta fra meg. Venner kan bli lei av å høre på alle problemene dine, vi bør alle ha et sted å flykte når ting blir litt vanskelig. For meg er det musikken. Alle kan synge, og musikk er gratis!
Arrangementet holdes i regi av Action Pain et Paix (aksjon brød og fred journ. anm.), en kongolesisk organisasjon som jobber med menneskerettigheter og fredsprosesser. Pengene skal blant annet gå til Dina-senteret, et senter for seksuelt misbrukte jenter mellom 2-15 år i Kongo.
- Jentene har blitt voldtatt av soldater, og her får de mulighet og hjelp til et nytt liv.
Jessica lover et storslått show på lørdag.
- Jeg skal synge noen egne sanger, men det blir også afrikansk musikk. I tillegg blir det afrikansk mat og moteshow. Vi skal feire at vi lever, være positive samtidig som vi bidrar til å samle inn penger til de som trenger det. Vi bryr oss og tar initiativ. Kvelden er åpen for alle som vil være med. Bare å komme!

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere